SMAKOTERAPIA
żyj i jedz zdrowo
odpornOŚĆ NA TALERZU
Jak sprawnie zadbać o zdrowie i przestać się bać drobnoustrojów
JAK BYĆ ZDROWYM W DZISIEJSZYM NIEZDROWYM ŚWIECIE?
JAK wziąć ODPOWIEDZIALNOŚĆ za swoje zdrowie?
JAK BYĆ PROodpornościowym, zamiast ANTYwirusowym i po co?
Jak współpracować z mikrobiomem ludzkim?
Dlaczego chorujemy?
Co jeść i od czego zależy wybór pożywienia?
Jak odnaleźć się w gąszczu modnych, wykluczających się wzajemnie, zaleceń dietetycznych?
To pytania, na które nie ma jednej odpowiedzi, jednego sprawdzonego sposobu, tak jak nie ma jednej adekwatnej dla każdego zdrowej diety. Są one fantastyczną okazją na powrót do dyskursu o zapomnianej poprzez nas w życiu codziennym PROFILAKTYCE chorób.
Pomocna okazuje się wiedza zaczerpnięta z TCM, medycyny Wschodu, w której życie i zdrowie człowieka, jak i cała natura, podlegają mocnym cyklom, których znajomość może stać się kluczem do harmonii i równowagi. Leczy daną osobę, nie jednostkę chorobową, uniemożliwia chorobom przez propagowanie działań profilaktycznych, traktuje człowieka jako istotę kompletną w jedności ciała, duszy i umysłu. Wiedza teoretyczna i poręczna jest zatem kluczem do zdrowia.
W książce znajdziesz garść podpowiedzi teoretycznych oraz poręcznych i kulinarnych wraz z przepisami kulinarnymi, które pozwolą tę wiedzę wcielić w życie.