Zmiany klimatu, a co za tym idzie coraz częstsze okresy suszy sprawiają,pokaźniejszą uwagę powinniśmy zwrócić na glebę. Dbałość o glebę to dostarczanie materii ekologicznej i korzystny płodozmian. Idealnie wpisują się w to rośliny strączkowe. Dzięki cechom poszczególnych gatunków, a także mnogości odmian, uprawę strączkowych możemy wprowadzić do każdego gospodarstwa. Jednak aby osiągnąć sukces w uprawie roślin strączkowych niezbędna jest wiedza dotycząca wymagań gatunku, agrotechniki czy agrofagów, jakie występują w uprawie strączkowych.
Przygotowaliśmy dla Państwa kompendium wiedzy na temat uprawy soi i innych gatunków. W publikacji Soja i inne strączkowe znajdują się dane na temat wymagań pokarmowych i stanowiskowych gatunków tj. Soja, łubiny, groch i bobik. Zawarte zostały informacje dotyczące na ogół występujących agrofagów wraz z programami ochrony. Każdy z producent wie także, jak ważny jest wybór odmian. Pomocne będą informacje dotyczące odmian zarejestrowanych w Krajowym rejestrze, wyniki PDO oraz nowości odmianowe w ofercie firm hodowlanych. Zysk z uprawy to dodatkowo możliwość sprzedaży, dlatego w publikacji skatalogowane zostały podmioty skupujące. Wreszcie doświadczenie innych rolników, umożliwia poznanie technice i sposobu myślenia. Dlatego odwiedziliśmy zróżnicowane gospodarstwa w całym kraju żeby zebrać wiedzę z pola.
Publikacja Soja i inne strączkowe to poradnik uprawy roślin strączkowych, który zawiera wiedzę od planowania, poprzez zakładanie plantacji, aż po ochronę i zbiór, jak również zastosowanie nasion.