Atlas Kukurydza to kompendium wiedzy odnośnie najważniejszych chorób, szkodników, chwastów i niedoborów pokarmowych, jakie możemy spotkać w uprawie kukurydzy. Rozdział chwasty posiada dane o 38 najważniejszych chwastach jedno- i dwuliściennych występujących w uprawie kukurydzy.
W rozdziale znajdują się dane na temat występowania i metod ograniczania i zwalczania chemicznego chwastów. W rozdziale choroby znajduje się 9 najważniejszych chorób kukurydzy, ich obecność, rozwój, jak na dodatek sposoby zwalczania i ograniczania.
Rozdział szkodniki poświęcony jest 37 szkodnikom z reguły spotykanym w uprawie kukurydzy. W rozdziale zostały przedstawione opisy wyglądu, rozwoju oraz uszkodzeń przez nie wywoływanych, jak również metod ograniczania i zwalczania.
Rozdział niedobory mieści informacje o niedoborach elementów pokarmowych tj. Azot, fosfor, potas, magnez, siarka, wapń, cynk, bor, mangan i miedź i ich znaczeniu w budowaniu plonu poprzez kukurydzę.
W rozdziale znajdują się także opisy objawów niedoborów, które są pomocne w ich identyfikacji. W publikacji znajdują się także fazy rozwojowe kukurydzy, które są pomocne w identyfikacji czynników zagrażających uprawie kukurydzy i pomagają ustalić termin ich zwalczania.
W wydaniu książkowym Atlasu Kukurydza znajduje się część poświęcona Integrowanej ochronie kukurydzy, gdzie zostały zawarte zalecenia i organizmy pożyteczne w ochronie kukurydzy. W rozdziale poświęconym uszkodzeniom herbicydowym znajdują się informacje na temat występowania najważniejszych uszkodzeń wywoływanych poprzez herbicydy, jak również ich wpływ na plon i objawy.
Natomiast w rozdziale poświęconym anomaliom poruszone zostały zagadnienia związane z występowaniem innych objawów, które mogą wpływać na plon albo budzić wątpliwości na temat ich destrukcyjności. Do takich czynników należą m.in.
kolbowiechy, wielopalczastostość, nierównomierne wschody, susza czy odchylanie się koszulek. Rozdział dotyczący monitoringu agrofagów i niedoborów zawiera dane na temat sposób i metod monitorowania upraw w kukurydzy.