Zachodni styl odżywiania, przetworzona żywność, siedzący tryb życia, niska aktywność fizyczna, a także zbyt wysoka masa ciała to główne czynniki sprzyjające rozwojowi niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) – schorzenia, które dotyczy już przeszło 30% osób na całym świecie i stanowi drugą z najczęstszych przyczyn przeszczepiania wątroby. Złotym standardem leczenia NAFLD jest zmiana nawyków żywieniowych, które wdrożone na odpowiednio wczesnym etapie choroby, mogą w pełni ją cofnąć, a w przypadku stanów bardziej innowacyjnych ograniczyć dalszy jej postęp. Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby to kompendium wiedzy o wątrobie i NAFLD ukazujące zalecenia żywieniowe, modele diet i gotowe jadłospisy oraz wskazówki usprawniające podjęcie aktywności fizycznej. Książka dedykowana jest z zasady osobom z NAFLD oraz ich bliskim oraz lekarzom opiekującym się pacjentami z chorobami wątroby, dietetykom i studentom dietetyki.