Stambuł – tygiel smaków, aromatów, dźwięków i emocji
Subiektywna opowieść o Stambule, jego nostalgicznej duszy i przychylnych mieszkańcach. Podążając wraz z autorką po krętych, brukowanych uliczkach nadbosforskiej metropolii, można odkryć kultowe atrakcje, fascynujące miejsca nieznane turystom i najkorzystniejsze restauracje i kawiarnie. Wspólny literacki rejs po wzburzonych wodach Bosforu odsłoni koloryt zwyczajów i tradycji oraz dostarczy przydatnych porad, skategoryzowanych w esencję równie smakowitą jak ta wypełniająca szklaneczkę tradycyjnej tureckiej herbaty. Afiyet olsun!
typowy chichot mew stanowi nieodłączny komponent wśród stambulskich dźwięków. Nie ma drugiego miasta na świecie, które byłoby tak silnie związane z tymi ptakami. Nie wątpię, iż to właśnie one każdego dnia cieszą się najefektowniejszymi widokami metropolii. (...)
W 2023 roku turyści z całego świata podczas karmienia mew zaczęli przyjmować specjalną pozę, która szturmem podbiła media społecznościowe. Cała sztuka polega na uchwyceniu siebie oraz ptaka na tarasie pewnej popularnej restauracji usytuowanej na Półwyspie Historycznym, skąd doskonale widać jednocześnie Błękitny Meczet, jak i Hagię Sophię, dwie kultowe atrakcje miasta. (...)
Lokalne media wyjątkowo prędko podchwyciły ten pomysł i zaczęły zachwalać mewią turystykę (martı turizmi) w metropolii.
Agnieszka Maury – dziennikarka, kulturoznawczyni, autorka książki Turcja. W mojej krainie minaretów, aromatycznej herbaty i mruczących kotów, a także bloga www.stykkultur.pl. Zawodowo związana z branżą koncertową, łączy podróżniczą pasję z miłością do muzyki. Od ponad dekady pisze i opowiada o Turcji – kraju, w którym mieszkała i do którego od blisko dwóch dekad wraca tak często, jak to tylko realne!