Czosnek znany jest w uprawie od kilku tysięcy lat i używany jest jako warzywo, roślina przyprawowa i lecznicza. Ze względu na zawartość cennych substancji biologicznie czynnych używany jest przy różnorodnych schorzeniach. Prowadzone są na dodatek badania nad możliwością wykorzystania czosnku przy leczeniu HIV i niektórych nowotworów. Z uwagi na bariery związane z rozmnazaniem generatywnym, znajdujące się w uprawie ekotypy Allium sativum rozmnażane są wyłącznie wegetatywnie, co wpływa na zwiększenie kosztów uprawy tej rośliny. Aktualnie prowadzone są w kilku ośrodkach na świecie prace badawcze, których celem jest uzyskanie kwitnących form i nasion czosnku. Autorka przeprowadziła badania bezpłodnych ekotypów Allium sativum L., a sposób wielostronny rozpatrując przeróżne aspekty podjętego zagadnienia. Szczegółowe badania embriologiczne i cytologiczne zostały uzupełnione obserwacjami z zakresu morfogenezy kwiatostanów oraz badaniami biochemicznymi dotyczącymi aktywności niektórych enzymów i zawartości białek. Do szerokiego warsztatu badawczego włączono dodatkowo kultury in vitro.