Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej świeże wartości do teorii ekonomii i polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej z gospodarką żywnościową oraz koncepcji food integrity należy uznać za prekursorskie i odkrywcze.
Przedstawiona analiza i ocena rozwiązań systemowych służących prewencji i walce z fałszowaniem żywności wskazuje na wysokie kompetencje autorki do wypowiadania się w tej problematyce. Na uwagę zasługuje wnikliwość i szczegółowość przeprowadzonych analiz i ocen, trafność wnioskowania oraz umiejętne wspieranie własnych wyników badań empirycznych doniesieniami i poglądami innych autorów.
Konkluzje, będące skutkiem własnych przemyśleń autorki, stanowią wkład do nauk ekonomicznych. Tworzona koncepcja polityki bezpieczeństwa żywności w UE, a także polityki przeciwdziałania łagodzenia skutków zafałszowań żywności ma charakter racjonalny i udokumentowany.
[Z recenzji prof. Zw. Dr. Hab. Dr. H.c. Mieczysława Adamowicza]