Tokinoka Black Blended Whisky jest produkowana poprzez destylarnie White Oak w Japonii. Historię producenta można prześledzić aż do roku 1679. W 1888 roku powstała marka Eigashima produkująca sake, a w 1919 roku jako pierwsza w Japonii uzyskała licencję na produkcję whisky.
Po II wojnie światowej popyt na whisky wzrósł, w rezultacie Eigashima zaczęła destylować słodową whisky w alembikach produkowanych w Japonii. Od 1984 roku funkcjonuje nowa destylarnia, zbudowana w stylu szkockim, która produkuje tylko 30.000 litrów rocznie.Tokinoka Black Blended Whisky 40% 0,5l – whisky starzona w trzech beczkachTokinoka Black Blended Whisky, której twórcą jest Akito Ueda, master blender z destylarni White Oak to mieszanka whisky słodowej i whisky zbożowej w proporcji 1:1.
Jęczmień importowany jest ze Szkocji, a woda pochodzi z tego samego podziemnego ujęcia, której się używa do produkcji sake. Tokinoka Black Blended Whisky starzona jest w trzech różnorodnych rodzajach beczek – po Bourbonie, Xeres i z tzw.
dębów dziewiczych. Tokinoka Black Blended Whisky to bogata w słód wersja, która ukazuje szczególnie ładną krągłość w ustach, łącząc w sobie pikantność i kremowość z miękkim i waniliowym wykończeniem, typowym dla Tokinoki....