Smith & Cross Traditional Jamaica Rum to rum w jamajskim stylu wytworzony poprzez londyński Smith & Cross. Rodowód marki sięga 1788 roku. Smith & Cross to jeden z najstarszych angielskich producentów cukru i napojów spirytusowych. Z biegiem czasu rafineria zlokalizowana przy Thames Street 203 stała się też uznanym handlarzem jamajskiego rumu, zapełniając rozległe piwnice wzdłuż Tamizy.Smith & Cross Traditional Jamaica Rum – połączenie Wedderburn i PlummerJak sygnalizuje nas ciemno granatowa etykieta (odcień nawiązuje do Królewskiej Marynarki Wojennej – kolor Navy Blue) Smith & Cross Traditional Jamaica Rum to mieszanka dwóch destylatów: Wedderburn i Plummer. Wedderburn to ciężko-estrowy destylat leżakujący co najmniej pół roku. Z kolei Plummer to przeciętnie-estrowy destylat, starzony od osiemnastu do trzydziestu sześciu miesięcy. Oba destylaty znane są z nut karmelizowanego banana, egzotycznych owoców, a także przypraw i ziemistego wykończenia. Konwencjonalnie jak na jamajski rum do produkcji używa się dzikich drożdży, pochodzących z tego regionu. Smith & Cross Traditional Jamaica Rum to generalnie nad wyraz stabilny rum, butelkowany do mocy Navy Strengt – 57%, w którym to na pierwszy plan wysuwa się aromat ananasa i pieczonego banana ze szczyptą wanilii, otoczonej nutami drzewnymi. Nieprzeciętna złożoność Smith & Cross Traditional Jamaica Rum gwarantuje moc smaku, która poprawnie sprawdza się w dodatku w koktajlach....