zestaw DLA PIWOWARÓW DOMOWYCH BREWKIT GOZDAWA - PIWO DOMOWE 23L GERMAN PILS Nie gromadzi żadnych konserwantów.Wolny od GMO. Zawartość zestawu: ekstrakt słodowy z jęczmienia 1,7 kg ekstrakt chmielowy z drożdżami - 7 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIWA: Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed wykorzystaniem.
Wsyp drożdże z saszetki do 100 ml ostudzonej (27-30°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min. Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie. Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj starannie mieszając.
Wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura brzeczki musi wynosić 16-22°C. Wlej uwodnione drożdże, skrupulatnie mieszając ok 2 min. Celem korzystnego natlenienia brzeczki. Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną.
Fermentacja trwa 4-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2, to fermentację uznaje się za zakończoną. Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4 g cukru na 0,5 l butelkę.
Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj cukier do rozpuszczenia. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce. Trwałość tak zrobionego piwa to 2 - 3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.