komplet DLA PIWOWARÓW DOMOWYCH BREWKIT GOZDAWA - PIWO DOMOWE 23L BOCK / KOŹLAK Nie zawiera żadnych konserwantów.Wolny od GMO. Zawartość zestawu: ekstrakt słodowy z jęczmienia 1,7 kg ekstrakt chmielowy z drożdżami GLW35 - 7 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIWA: Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed zastosowaniem.
Wsyp drożdże z saszetki do 100 ml ostudzonej (20-25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min. Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie. Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj precyzyjnie mieszając.
Wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura brzeczki musi wynosić 18-20°C. Wlej uwodnione drożdże, skrupulatnie mieszając ok 2 min. Celem dobrego natlenienia brzeczki. Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną.
Po 24/36 godzinach postaraj się delikatnie schłodzić brzeczkę do temp. 14-18°C - np. Wstaw do zimnego pomieszczenia. Fermentacja trwa 8-16 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2, to fermentację uznaje się za zakończoną.
Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4 g cukru na 0,5 l butelkę. Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj cukier do rozpuszczenia. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min.
21 dni w ciemne i chłodne miejsce. Trwałość tak zrobionego piwa to 2 - 3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.