Galliano Espresso to nie tylko likier kawowy – to dzieło włoskiego rzemiosła. Nie jest dla nikogo tajemnicą, że Włosi potrafią zrobić wspaniałe espresso. W połączeniu sztuki parzenia espresso i wiedzy, a także historii Galliano, w 2009 roku narodził się Galliano Espresso (wcześniej pod nazwą Galliano Ristretto) – likier o głębokim smaku, który jest przede wszystkim nagradzanym likierem kawowym.
trunek otrzymał m.in. Podwójne złoto w konkursie World Spirits Competition w San Francisco, a także 91 punktów w Bartender Spirits Awards 2021.Galliano Espresso 30% 0,5l – likier kawowy - z mieszanki ziaren kawDo produkcji Galliano Espresso wykorzystuje się dwa rodzaje kawy ziarnistej o rozmaitym stopniu wypalenia.
45% z nich to zebrana z Indii i Kenii bardziej gorzka odmiana – Robusta. Pozostałe 55% to pochodzące z Kolumbii i Brazylii ziarna kawy Arabika, nadające likierowi czekoladowo-kremowe nuty. Likier powstaje w wyniku maceracji obu odmian kawy w mieszaninie wody i alkoholu, w destylatorze, który podgrzewa elementy do temperatury 60 stopni przez 10 do 12 godzin.
Mieszanka następnie trafia do zbiorników ze stali rdzoodpornej dla harmonizacji smaków. Produktem końcowym jest Galliano Espresso – gęsty, syropowaty likier kawowy z nutami konkretnego espresso, mięty, gorzkiej czekolady, palonego dębu, lukrecji i brązowego cukru.
Galliano Espresso możesz cieszyć się na czysto, po obiedzie albo dodając do koktajlu nadając mu tym sposobem mocny, ziemisty smak....