Bottega Bocca di Rosa to Rosolio, znane ponadto jako „likier przeszłości". Likiery Bottega są efektem precyzyjnego doboru elementów w połączeniu z wieloletnim doświadczeniem Bottega. Grupa Bottega jest jednocześnie winiarnią, jak i destylarnią, z zespołem enologów, którzy są ekspertami zarówno w produkcji wina, jak i destylacji. Distilleria Bottega została założona w 1977 roku przez Aldo Bottegę, mistrza destylacji z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem w branży, i jego żonę Rosinę Zambon. Aldo odziedziczył po ojcu Domenico i przodkach pasję do winorośli.Likier różany - Bottega Bocca di Rosa Rosolio 30% 0,5lBottega Bocca di Rosa Rosolio zawdzięcza swoją nazwę nie tylko bezkompromisowcowi, jakim są płatki róż, lecz także łacińskiemu „ros solis", co oznacza „świt". Rosolio historycznie produkowano w klasztorach, gdzie zakonnice macerowały płatki róż w alkoholu, by stworzyć likier dla znamienitych gości. Bottega Bocca di Rosa Rosolio ma kolor koralowego różu. Ma intensywny i pachnący aromat świeżo kwitnącej róży. Jego smak jest słodki i aksamitny. Na podniebieniu utrzymuje kwiatowy aromat. Najlepiej serwować lekko zmrożony, w temperaturze -5 °C. Znakomicie komponuje się ze świeżymi owocami (istotnie wiśniami), a także z ciasteczkami migdałowymi albo pistacjowymi....