Czy słyszeliście, iż Mieszko I mógł być Wikingiem? Jeśli ostatnie doniesienia naukowców okażą się prawdą, toasty przed stuleciami, zamiast gromkim „na zdrowie!", wznoszono nordyckim „skål!". W poszukiwaniu historycznych koneksji i nieoczywistych trunków, trafiliśmy do Szwecji.Whisky Skål 46% 0,7l – wyrazista whisky single maltWhisky Skål tworzono w niewielkiej destylarni w Szwecji, 150 km od Sztokholmu.
To niecodzienne pochodzenie napoju jest bez dwóch zdań jego zaletą. Co nas urzekło właśnie w tej destylarni? Jak przyznają jej twórcy nie boją się „zakazanych" eksperymentów, a niepowtarzalne doznania smakowe są ich priorytetem.
Do leżakowania whisky wykorzystują cztery warianty beczek: po bourbonie, sherry, dębowe, a także wykonane z kasztanowca.Jaki jest Skål? To wytrawna, torfowa whisky single malt o złocistym kolorze. Drzewny aromat ze słodkimi nutami wanilii, suszonych owoców i karmelu przyjemnie kontrastuje ze słonawym, korzennym i nieco pikantnym finiszem.
Wszystko to zanurzone w dymnych, torfowych nutach. To bezspornie charakterna, bezkompromisowa propozycja dla szukających nowych smaków.Whisky Skål zabutelkowana z mocą 46% i pojemnością 700 ml. Każdą butelkę opatrzyliśmy etykietą z ręcznie wpisanym numerem i datą rozlewu.
Pierwsza partia obejmuje nieco ponad tysiąc butelek.Rzemieślnicza whisky prosto z kraju dawnych Swearów. I cóż, iż ze Szwecji. Skål!...