Cynamon Laski Cynamon laski zastosowanie w kuchni Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Aromatyczny proszek o typowym korzennym zapachu uzyskuje się z kory drzewa zwanego cynamonowym. Stosuje się go na ogół do przyprawiania wypieków i napojów. Można nim również przyprawiać wszystkie potrawy słodzone, np. Budynie, napoje mleczne, ciastka, czekoladę. Niewielką liczba cynamonu dodaje się do gulaszu, baraniny, wołowiny, gotowanej ryby, szynki. Przyprawiamy nim także poncze i różne napoje np. Colę. Oprócz niezwykłych walorów smakowych cynamon wykazuje też parametry lecznicze. Uniemożliwia chorobom serca i nadciśnieniu tętniczemu, przyśpiesza trawienie, a także wzmacnia pracę żołądka. Cynamon w laskach ma obfite użycie w kuchni, równocześnie w potrawach słodkich, jak i wytrawnych. Oto kilka przykładów jego użycia:
- Przyprawianie napojów:
- Herbaty i kawy: Laska cynamonu dodana do gorącej herbaty czy kawy nadaje napojowi miły, korzenny aromat.
- Grzane wino i poncz: Cynamon jest kluczowym komponentyem w przygotowywaniu grzanego wina (mulled wine), a także najróżniejszych ponczów, dodając głębi smaku.
- Gotowanie i pieczenie:
- Desery: Laski cynamonu można dodać do deserów takich jak kompoty, puddingi, czy nawet ciasta, by wzbogacić je o typowy aromat.
- Gotowane owoce: Dodanie laski cynamonu podczas gotowania owoców, takich jak jabłka czy gruszki, sprawia, iż nabierają one wyjątkowego smaku.
- Potrawy wytrawne:
- Kuchnia orientalna: Cynamon w laskach jest użytkowany w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, gdzie dodaje się go do curry, pilawów czy tagine.
- Gulasze i duszone mięsa: Dodanie cynamonu do gulaszy czy duszonych mięs, takich jak jagnięcina czy wołowina, nadaje potrawom nieszablonowy, korzenny aromat.
- Marynaty i zalewy:
- Marynowanie warzyw i owoców: Laski cynamonu są używane do przygotowywania różnych marynat, które nadają warzywom i owocom unikatowy smak i aromat.
- Przetwory domowe: Cynamon jest również wykorzystywany w przetworach takich jak dżemy, konfitury czy kompoty.
- Podstawowy składnik aromatyczny:
- Sosy i zupy: Dodanie laski cynamonu do niektórych sosów czy zup, np. Zupy dyniowej, może wzbogacić ich smak.
- Ryż i kasze: Laska cynamonu może być dodana do gotującego się ryżu lub kaszy, co nadaje im delikatny, korzenny aromat.
Cynamon w laskach jest niezwykle wszechstronny i potrafi wzbogacić smak wielu potraw, jednocześnie słodkich, jak i wytrawnych. Jego oryginalny aromat jest niełatwy do zastąpienia innymi przyprawami, dlatego warto mieć go pod ręką w kuchni.
Cynamon laski wpływ na zdrowie Cynamon i jego cechy zdrowotne. Jest on korzystnie znany ze swych właściwości ograniczających poziom cukru we krwi. Oprócz dobrego wpływu na insulinooporność, cynamon może zmniejszać poziom cukru we krwi poprzez kilka innych mechanizmów.
użycie cynamonu w kuchni? Cynamon to ogromna różnorodność jeżeli chodzi o użycie w kuchni. Używa się go do wyrabiania pieczywa takiego jak bułki cynamonowe, gorące bułki krzyżowe i bułki poranne. Użytkowany jest do wypieku ciasteczek, pomiędzy innymi takich jak snickerdoodles, rugelach i baklava. Desery jabłkowe przeważnie mają dodatek cynamonu. Jeżeli chodzi o urozmaicenie produktów zawierających ten owoc pieczone jabłka, szarlotka, chipsy jabłkowe i kruszonka jabłkowa ponadto przede wszystkim są podawane z dodatkiem cynamonu.
Czy cynamon trzeba gotować? Nie, tej przyprawy nie trzeba poddawać obróbce cieplnej ponieważ cynamon jest bezpieczny i prosto dodawany do diety. Osoby z cukrzycą typu 2 bezdyskusyjnie powinny używać tej przyprawy w trakcie przyrządzania swych posiłków.
Kiedy typowo stosuje się cynamon? Prawdopodobnie jest to najistotniej modna przyprawa do pieczenia. Cynamon jest używany w ciastach, ciasteczkach i deserach na całym świecie. Cynamon jest dodatkowo stosowany w pikantnych daniach z kurczaka i jagnięciny z Bliskiego Wschodu. W kuchni amerykańskiej cynamon jest często łączony z jabłkami i używany w innych daniach owocowych i zbożowych.
Przyprawy zniżające poziom cukru we krwi - cynamon laska Dodanie do diety ziół i przypraw może pomóc w utrzymaniu korzystnego poziomu cukru we krwi. Według badań cynamon może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy rodzaju 2. Spomiędzy wszystkich ziół, cynamon jest najsilniejszym ziołem, które posiada polimer metylohydroksychalkonu, który stymuluje wchłanianie glukozy. Może również pomóc ograniczyć poziom cukru we krwi, zwiększając wrażliwość na insulinę, dzięki czemu insulina jest bardziej skuteczna w przenoszeniu glukozy do komórek. Więcej danych na temat przypraw ograniczających poziom cukru we krwi, w tym o lasce cynamonu wyszukasz w naszym artykule na ten temat TUTAJ
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Oliwa z chili to nieprzeciętny dodatek do sałatek i wszelkiego rodzaju potraw gdzie potrzebny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszelkich tym smakiem Czytaj dalej....
Nasz przepyszny napój to kremowy, wegański, bezmleczny przepis na gorące kakao z mlekiem owsianym. W skład jego wchodzi dodatkowo kakao w proszku, ziarno kakaowca, cynamon i pasta z ziaren wanilii. To bogate, gorące kakao, które jesteś wstanie przygotować w ciągu zaledwie kilku minut, prędko stanie się Twoim ulubionym napojem! Czytaj dalej....