Aksamitne Mięso Przyprawa Aksamitna - geneza powstania. Przyprawa Aksamitna albo inaczej aksamitne mięso to aromatyczna kompilacja naszego autorstwa. Jej skład opiera się na rodzimych produktach, czyli polskie pestki dyni, płatki pomidora i cebul, z dodatkiem czosnku i sól. Wszystko to jest razem wymieszane, a także zmielone na znikomy proszek dzięki czemu uzyskujemy delikatną i aromatyczną kompozycję przyprawową. Aksamitne mięso właściwości odżywcze Pestki dyni dostarczają organizmowi sporo witamin. Cynk, mangan, fosfor, a także miedź to tylko parę z licznych mających przez te ziarno witamin. Warto też wspomnieć iż zawierają od nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole które maja wyjątkowo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Przyczyniają się między innymi do polepszenia nastroju i zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia cukrzycy rodzaju II i chorób nowotworowych w obrębie płuc.Suszone pomidory mają konkretny,przyjemny smak i są pełne korzyści dla organizmu. Są źródłem likopenu, potasu i witaminy C. Likopen nadaje suszonemu pomidorowi jasnoczerwony kolor i pomaga chronić je przed promieniami ultrafioletowym. W podobny sposób może pomóc bronić komórki przed zniszczeniem. Pomidory zawierają również potas, witaminy B i E, a także inne elementy odżywcze. Płatki pomidorowe pomagają ograniczyć: niektóre nowotwory, ryzyko chorób serca, infekcje dróg moczowych i stres oksydacyjny. Suszony pomidor zachowuje ponad 90% swej „świeżej wartości odżywczej. Cebula suszona gromadzi pomiędzy innymi witaminę A, B1 która jest wykorzystywana w chorobach układu nerwowego, B2 i witaminę PP która wpływa na uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Kolejnym elementyem aksamitnego mięsa jest czosnek który jest powszechnie znany jako naturalny antybiotyk, posiadający także atrybuty przeciwnowotworowe, a także hamujące rozwój bakterii. wykorzystanie przyprawy aksamitnej Aksamitne mięso jak sama nazwa wskazuje pasuje nieprzeciętnie do każdego rodzaju mięsa. Dzięki swemu składowi może być także cennym uzupełnieniem innych przypraw do mięs czy sosów. Oprócz tego przyprawa aksamitna charakteryzuje się dużą wszechstronnością. Docenią zarówno osoby stawiające pierwsze kroki w kulinariach, jak i zapracowani miłośnicy domowej kuchni, czy też osoby poszukujące nowych smaków i lubiące eksperymentować z daniami. Jest nieprzeciętnym uzupełnieniem każdego rodzaju sałatek i dipów. Idealnie nadaje się też do jajecznicy czy warzyw smażonych na patelni. Nie wspominając o przepysznej kanapce z masłem i naszą przyprawą.