Liście Laurowe Jak używać w kuchni liście laurowe?
Potocznym oraz najłatwiejszym sposobem użycia liści laurowych jest po prostu wrzucenie jednego albo dwóch całych liści do zupy, gulaszu lub płynu do duszenia. Gotuje je się na wolnym ogniu razem z dowolnym mięsem, warzywami lub bulionem. Nadaje potrawom łagodny ziołowy smak. Wysuszona i zmielona wersja liścia laurowego jest komponentyem wielu mieszanek przyprawowych. Wersja jednolita przyprawy nie jest zbyt popularna w kuchni polskiej. Liście laurowe wykorzystanie w kuchni Liście laurowe są znane od dawna jako przyprawa kuchenna, właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Ich specyficzny gorzkawy i ostry smak, nadaje potrawie ciekawej, lekko korzennej nuty. Należy używać ich raczej w niewielkich ilościach i po ugotowaniu polikwidować z potrawy. Pozostawiony liść np. W zupie, czyni ją gorzkawą i niezbyt smaczną. Liść laurowy dodajemy z zasady do zup, takich jak: fasolowa, grochowa, kapuśniak, żurek, flaki, krupnik. Używamy do peklowania wszystkich mięs, marynowania grzybów, warzyw, ryb. Dodajemy do bigosu, sosów, gulaszu, pieczeni z: wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny. Przykładowe danie z wykorzystaniem liścia laurowego
cechy lecznicze liści laurowych Liść laurowy ma mnóstwo aktywności biologicznych, takich jak między innymi:
- przyspiesza gojenie ran
- ma działanie przeciwutleniające
- właściwości przeciwbakteryjne, a także przeciwwirusowe
- działa immunostymulująco
- działa przeciwcholinergicznie
- właściwości przeciwgrzybiczne
- odstrasza owady, działanie przeciwdrgawkowe
- ma wykorzystanie przeciwbólowe i przeciwzapalne Skąd pochodzi liść laurowy? Liść laurowy, znany ponadto jako liść wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis), pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Drzewo wawrzynu rośnie naturalnie w krajach takich jak Grecja, Turcja, Włochy, Hiszpania oraz na wybrzeżach Morza Śródziemnego w Afryce Północnej. Roślina ta była już znana i lubiana w starożytności, zarówno ze względu na swoje parametry kulinarne, jak i symboliczne – w starożytnej Grecji i Rzymie liść laurowy był symbolem zwycięstwa i honoru.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Kushari to narodowe danie Egiptu i niezwykle lubiane w tym kraju jedzenie uliczne. Komponenty są przygotowywane osobno i łączą się na talerzu. Posiłek ten łączy całą spiżarnię w jednym daniu. Na początku możesz się zastanawiać, jak pasują do siebie makaron i ryż, ale jest po prostu super. Musisz spróbować! Jak przygotować Kushari Przygotowanie poszczególnych komponentów nie jest za szczególnie niełatwe (gotowanie ryżu, soczewicy, makaronu i przygotowanie sosu pomidorowego), ale opanowanie tego wszystkiego na raz jest najprawdopodobniej najtrudniejszą częścią. Jeśli chcesz to trochę ułatwić, użyj prażonej cebuli, a także kupnego sosu pomidorowego co zaoszczędzi Ci trochę czasu. Czytaj dalej....
Oliwa z chili to doskonały dodatek do sałatek i wszystkiego rodzaju potraw gdzie niezbędny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem Czytaj dalej....
Kiedy chcesz przygotować gulasz, konwencjonalnie myślisz, iż jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są znakomite, ale ten obszerny niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej aniżeli gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, niż potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką. Czytaj dalej....
Galart wieprzowy jest bardzo prawidłowym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....