Liście Laurowe Jak używać w kuchni liście laurowe?
Potocznym oraz najłatwiejszym sposobem użycia liści laurowych jest po prostu wrzucenie jednego albo dwóch całych liści do zupy, gulaszu lub płynu do duszenia. Gotuje je się na wolnym ogniu razem z dowolnym mięsem, warzywami lub bulionem. Nadaje potrawom łagodny ziołowy smak. Wysuszona i zmielona wersja liścia laurowego jest komponentyem wielu mieszanek przyprawowych. Wersja jednolita przyprawy nie jest zbyt popularna w kuchni polskiej. Liście laurowe wykorzystanie w kuchni Liście laurowe są znane od dawna jako przyprawa kuchenna, właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Ich specyficzny gorzkawy i ostry smak, nadaje potrawie ciekawej, lekko korzennej nuty. Należy używać ich raczej w niewielkich ilościach i po ugotowaniu polikwidować z potrawy. Pozostawiony liść np. W zupie, czyni ją gorzkawą i niezbyt smaczną. Liść laurowy dodajemy z zasady do zup, takich jak: fasolowa, grochowa, kapuśniak, żurek, flaki, krupnik. Używamy do peklowania wszystkich mięs, marynowania grzybów, warzyw, ryb. Dodajemy do bigosu, sosów, gulaszu, pieczeni z: wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny. właściwości lecznicze liści laurowych Liść laurowy ma sporo aktywności biologicznych, takich jak pomiędzy innymi:
- przyspiesza gojenie ran
- ma działanie przeciwutleniające
- atrybuty przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
- działa immunostymulująco
- działa przeciwcholinergicznie
- właściwości przeciwgrzybiczne
- odstrasza owady, działanie przeciwdrgawkowe
- ma zastosowanie przeciwbólowe i przeciwzapalne Spróbuj przyprawy w przepisie..... Kushari to narodowe danie Egiptu i szczególnie popularne w tym kraju jedzenie uliczne. Komponenty są przygotowywane osobno i łączą się na talerzu. Posiłek ten łączy całą spiżarnię w jednym daniu. Na początku możesz się zastanawiać, jak pasują do siebie makaron i ryż, ale jest po prostu super. Musisz spróbować! Jak przygotować Kushari Przygotowanie poszczególnych składników nie jest za bardzo nieprzystępne (gotowanie ryżu, soczewicy, makaronu i przygotowanie sosu pomidorowego), lecz opanowanie tego wszystkiego na raz jest najprawdopodobniej najtrudniejszą częścią. Jeśli chcesz to trochę ułatwić, użyj prażonej cebuli oraz kupnego sosu pomidorowego co zaoszczędzi Ci trochę czasu. Czytaj dalej....
Oliwa z chili to wspaniały dodatek do sałatek i wszystkiego rodzaju potraw gdzie potrzebny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem Czytaj dalej....
Kiedy chcesz przygotować gulasz, klasycznie myślisz, że jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są znakomite, ale ten obszerny niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej aniżeli gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, niżeli potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką. Czytaj dalej....
Galart wieprzowy jest bardzo korzystnym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....