Ziele Angielskie Ziarno Ziele angielskie charakterystyka Ziela angielskiego używa się przy sporządzaniu wędlin, marynat, konserw, zup. Jest jednym z najważniejszych komponentów kuchni karaibskiej. Niezastąpioną przyprawa w kuchni Środkowego Wschodu, nieraz dodawaną "do smaku" zaraz obok soli czy pieprzu. Lubiana zwłaszcza w dużej Brytanii, gdzie dodaje się ją choćby do deserów. Jest głównym elementyem sosów barbecue wykorzystanie ziela angielskiego w kuchni Ziele angielskie jest użytkowane jednocześnie do gotowania, jak i do pieczenia. Całe jagody ziela angielskiego można dodawać do mięsa, takiego jak wołowina albo jagnięcina, podobnie jak ząbki czosnku albo całe goździki. Zmielone ziele angielskie służy do przyprawiania mięsa, zup, gulaszu, warzyw i wypieków. Przeważnie dodaje się go na początku gotowania lub pieczenia.
Ziele angielskie właściwości zdrowotne Minerały, witaminy i przeciwutleniacze znajdujące się w zielu angielskim mogą posiadać kilka korzyści zdrowotnych. Mnóstwo związków zawartych w zielu angielskim jest badanych jako potencjalne leki na stany zapalne, nudności, a nawet raka. Z korzyści zdrowotnych ziela angielskiego to: - Zmniejsz stan zapalny Zapalenie może zaostrzyć obrażenia lub infekcje. Dużo związków zawartych w zielu angielskim może być w stanie ograniczyć stan zapalny. - Leczy nudności Eugenol, związek, który sprawia, że ziele angielskie jest „pikantne, jest czasami użytkowany w leczeniu nudności. Herbata z ziela angielskiego może pomóc złagodzić rozstrój żołądka. - uniemożliwia infekcji Ziele angielskie posiada sporo związków, które mogą pomóc w zapobieganiu infekcjom bakteryjnym. W niektórych badaniach eugenol wykazywał również parametry antyseptyczne i przeciwgrzybiczne. W jednym badaniu zaimplementowano go do eliminacji bakterii E. Coli i drożdży po nałożeniu na skórę. - Ma parametry przeciwbólowe Eugenol w zielu angielskim często znajduje się na dodatek w przystępnych bez recepty lekach na ból zęba. Badania wykazały, że eugenol ma potencjał jako miejscowy środek przeciwbólowy, gdy jest użytkowany w adekwatnej ilości. - Łagodzi objawy menopauzy Związki zawarte w zielu angielskim mogą zwiększać ilość estradiolu u kobiet w okresie menopauzy. Pomaga to zniżyć negatywne objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca. Kultury, w których ziele angielskie jest używane w żywności, zgłaszają mniej negatywnych objawów w trakcie menopauzy. Spożywanie obszerniejszej ilości ziela angielskiego wydaje się być leczeniem niskiego ryzyka objawów menopauzy u wielu pań. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Galart wieprzowy jest niezwykle korzystnym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....