Lubczyk Liść Lubczyk charakterystyka ogólna Liście lubczyku swym wyglądem, smakiem i zapachem przypominają liście selera. Lubczyk znany jest z silnego, korzennego zapachu i gorzkawego smaku. W kuchni jest nieoceniony. Wyciąg z lubczyku to główny popularnej przyprawy „maggi. Świeże i suszone liście można dodawać do zup, szczególnie tych z ziemniakami, groszkiem, fasolą czy soczewicą. Genialnie wzbogacają także smak rosołu. Lubczyku używa się do dań mięsnych, rybnych, sałatek, sosów i marynat. Można go używać jako przyprawy do masła ziołowego albo twarożku. W niektórych krajach jada się łodygi lubczyku przygotowywane jak szparagi albo używa się ich podobnie jak łodyg selera naciowego i dodaje do różnorodnych surówek i sałatek. Ze względu na intensywny zapach lubczyku należy używać w umiarkowanych ilościach. Można jednak dodać świeżych liści lubczyku do duszonych warzyw o mdłym lub nieprzyjemnym zapachu (szpinaku, kapusty). Suszone liście należy przechowywać w ciemnym i szczelnym pojemniku, bo prędko wietrzeją.
Jakie korzyści zdrowotne ma lubczyk? Lubczyk jest najistotniej znany jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe. Oprócz wspomagania trawienia, lubczyk jest powszechnie wykorzystywany do wzmocnienia serca i jako środek wspomagający oddychanie. W medycynie naturalnej jest stosowany jako środek moczopędny, do leczenia kamieni nerkowych i jako oczyszczacz krwi. Kiedy dodać suszony lubczyk do rosołu? Kiedy dodawać suszony lubczyk do rosołu lub innych zup? Najlepiej traktować go jak nać pietruszki.Czyli dodać liście w ostatnich 20 minutach gotowania, a następnie jeszcze udekorować nim zupę jeszcze przed podaniem Różnice między lubczykiem a selerem Lubczyk jest członkiem rodziny Apiaceae albo Umbellifer, oraz smakuje i wygląda bardzo podobnie do selera. Czasami nazywana jest rośliną zapachową albo maggi. We Włoszech nieraz określa się go mianem sedano di monte, czyli selera górskiego. Zioło to pochodzi z zachodniej Azji, części Bliskiego Wschodu i regionu śródziemnomorskiego. Jeśli nie masz lubczyka w swojej kuchni, możesz śmiało zastosować do gotowania równych ilości świeżych liści selera. Nieprzeciętnie można zastąpić można zstąpić posiekane liście lubczyka na posiekane liście selera naciowego.