Gałka Muszkatołowa Gałka muszkatołowa charakterystyka Gałkę muszkatołową stosuje się przeważnie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych genialnie zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej. Gałka jest wykorzystywana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa nadzwyczajnie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Jednocześnie gałka jak i "kwiat" muszkatołowy nadają się do udoskonalania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Gałka muszkatołowa korzyści zdrowotne Gałka muszkatołowa ma szereg korzyści zdrowotnych. Posiada zdolność do łagodzenia bólu, łagodzenia niestrawności czy wzmacniania funkcji poznawczych. Pomaga w detoksykacji organizmu, udoskonala jakość zdrowia skóry, jak także łagodzeni stany zapalne jamy ustnej. Obniżania też bezsenność, zwiększania funkcje układu niepodatnościowego i poprawia jakość krążenia krwi. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Gundi, zdrowe i pyszne danie. Wywodzi się z Iranu i pierwotnie w jej składzie był kurczak. Nasza wersja wywodzi się z Włoch i jest przepysznym posiłkiem, które bez dwóch zdań Ciebie zaskoczy.Czytaj dalej....