Czarnuszka Czarnuszka właściwości zdrowotne Czarnuszka siewna, znana także jako czarnuszka ogrodowa albo czarny kmin. Występuje w wielu krajach świata Czarnuszka Ma bardzo dużo elementów odżywczych. Będą to między innymi: Antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze funkcjonowanie. Stanowczo raduje się wykorzystywanie czarnuszki przy przeziębieniach, a także nieżytach górnych dróg oddechowych i leczeniu kataru. Dzięki zawartości olejków eterycznych w czarnuszce, rozszerzają się oskrzela, i to z kolei poprawia ich pracę. Olejki eteryczne mają wpływ również na zmniejszenie ilości śluzu i pomagają wydalić je z organizmu. Czarnuszka pomaga również przy leczeniu najróżniejszego rodzaju dolegliwości grzybiczych, a także cukrzycy. Naukowcy przeprowadzili analizy których wyniki pokazują, że czarnuszka zniża poziom glukozy we krwi, przy czym powiększa w dodatku wydzielanie insuliny. Pomaga jeszcze w leczeniu nadciśnienia. Spożywanie czarnuszki pozwala na ograniczyć tętnicze ciśnienie krwi i broni przed zakrzepami. Czarnuszka użycie w kuchni W kuchni czarnuszkę najczęściej używa się ją jako posypka do przeróżnego rodzaju nabiału, stanowczo białych serów. Stosuje się ją jeszcze do aromatyzowania rozmaitego rodzaju win i warzyw. Wyśmienicie pasuje posypka przed wypiekiem chleba czy bułek.Czarnuszka niezwykle nieraz jest także lekko opiekana, a następnie mielona lub używany kompletnie, aby dodać smaku potrawom z curry. Niektórzy ludzie jedzą dodatkowo bezkompromisowe nasiona lub mieszają je z miodem lub wodą. Czarnuszkę można również dodawać do płatków owsianych, koktajli albo jogurtu.