Cynamon Cejloński Laska Cynamon cejloński charakterystyka Cynamon cejloński stanowi niezwykle prawidłowe źródło żelaza, wapnia, manganu, fosforu oraz potasu. Znajduje się w nim także aldehyd cynamonowy, który wykazuje parametry przeciwnowotworowe, a także epikatechina, związek należący do grupy flawanoli, bezpośrednio poprawiający krążenie.
Cynamon cejloński w laskach to najwyższej jakości przyprawa pochodząca z ekologicznych upraw na Sri Lance, zwanej także "Wyspą Cynamonową". Znamionuje się delikatnym, lekko słodkawym aromatem i łagodnym smakiem, który idealnie wzbogaca równocześnie słodkie, jak i wytrawne potrawy. Laski cynamonu są cienkie, zwinięte w harmonijne spirale, co świadczy o ich autentyczności i naturalnym pochodzeniu.
Przyprawy ograniczające poziom cukru we krwi - cynamon cejloński Dodanie do diety ziół i przypraw może pomóc w utrzymaniu dobrego poziomu cukru we krwi. Według badań cynamon może pomóc ograniczyć ryzyko cukrzycy rodzaju 2. Spomiędzy wszystkich ziół, cynamon jest najsilniejszym ziołem, które posiada polimer metylohydroksychalkonu, który stymuluje wchłanianie glukozy. Może jeszcze pomóc ograniczyć poziom cukru we krwi, zwiększając wrażliwość na insulinę, dzięki temu insulina jest bardziej skuteczna w przenoszeniu glukozy do komórek. Więcej danych na temat przypraw zmniejszających poziom cukru we krwi, w tym o cynamonie cejlońskim wyszukasz w naszym artykule na ten temat TUTAJ
wykorzystanie cynamonu cejlońskiego laska w kuchni Cynamon cejloński w laskach to wszechstronna przyprawa, która wzbogaca smak i aromat wielu potraw. Dzięki swej delikatnej słodyczy i subtelnej korzennej nucie nieprzeciętnie sprawdza się jednocześnie w daniach słodkich, jak i wytrawnych.
W daniach słodkich: - Desery: Nadaje nieszablonowego smaku szarlotce, sernikom, ciastom dyniowym czy czekoladowym. Można zastosować laski w trakcie pieczenia lub gotowania deserów na bazie mleka, takich jak puddingi czy kremy.
- Napojach: wspaniały dodatek do gorącej czekolady, kawy latte, grzanego wina, herbaty chai czy domowych likierów.
- Kompoty i przetwory: Cynamon wzbogaca smak owocowych kompotów, dżemów, a także konfitur.
W daniach wytrawnych: - Kuchnia orientalna: Kluczowy element wielu dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej i azjatyckiej, np. Curry, biryani, tajine czy pilawu.
- Marynaty i sosy: Nadaje głębi marynatom do mięs, takich jak wieprzowina, jagnięcina czy kaczka, oraz sosom pomidorowym czy na bazie czerwonego wina.
- Zupy: używany w zupach dyniowych, marchewkowych lub soczewicowych, dodając rozgrzewającego aromatu.
Wskazówki kulinarne: - Użyj laski w całości, gotując ją w potrawie, żeby uzyskać subtelny aromat, a następnie usuń przed podaniem.
- Możesz też zetrzeć laskę na proszek, jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy smak w wypiekach albo posypkach.
Cynamon cejloński to klucz do wzbogacenia codziennych i odświętnych dań naturalnym, szlachetnym aromatem!
Cynamon cejloński laska właściwości zdrowotne Cynamon cejloński (Cinnamomum verum) jest nie tylko aromatyczną przyprawą,jeszcze uwielbianym od wieków naturalnym remedium o licznych korzyściach zdrowotnych. Dzięki swojemu unikalnemu składowi chemicznemu akcentuje się łagodnym działaniem na organizm i niższą zawartością kumaryny w kontraście do cynamonu kasja.
1. Wspomaga układ trawienny - Pobudza wydzielanie soków trawiennych, co upraszcza trawienie ciężkostrawnych potraw.
- Łagodzi wzdęcia, niestrawność oraz bóle brzucha.
- Może wspierać walkę z infekcjami żołądkowo-jelitowymi dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym.
2. Reguluje poziom cukru we krwi - Cynamon cejloński jest naturalnym wsparciem dla osób zmagających się z insulinoopornością i cukrzycą rodzaju 2.
- Może wspomagać wrażliwość organizmu na insulinę i pomagać w utrzymaniu jednostajnego poziomu glukozy we krwi.
3. Mnogość antyoksydantów - posiada polifenole, które neutralizują działanie wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia.
- Działa ochronnie na komórki organizmu i wspiera funkcjonowanie układu wytrzymałościowego.
4. Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego - Może przyczyniać się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu (LDL) i trójglicerydów przy jednoczesnym podnoszeniu poziomu "dobrego" cholesterolu (HDL).
- Pomaga w regulacji ciśnienia krwi i poprawie krążenia.
5. Naturalny środek przeciwzapalny - Cynamon cejloński łagodzi stany zapalne w organizmie, co czyni go wsparciem w walce z przewlekłymi chorobami zapalnymi, np. Reumatyzmem.
6. Właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze - składniki aktywne w cynamonie, takie jak aldehyd cynamonowy, mogą hamować rozwój szkodliwych bakterii i grzybów, takich jak Candida albicans.
7. Korzyści dla mózgu - Wspiera koncentrację i funkcje poznawcze, a także może zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak Alzheimer czy Parkinson, dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.
Jak korzystać dla zdrowia? - Dodawaj cynamon cejloński w niedużych ilościach do rutynowych posiłków i napojów,radować się jego prozdrowotnymi właściwościami.
- Unikaj nadmiaru, aby w pełni korzystać z jego łagodnego działania.
Cynamon cejloński to naturalny sprzymierzeniec zdrowia, który łączy świetny smak z wieloma korzyściami dla organizmu!
Skąd pochodzi cynamon cejloński laska? Cynamon cejloński, znany w dodatku jako
Cinnamomum verum (cynamon prawdziwy), pochodzi z regionów tropikalnych, a jego głównym źródłem jest
Sri Lanka – dawniej znana jako Cejlon. To właśnie tam warunki klimatyczne i glebowe są rewelacyjne do uprawy tego nieszablonowego gatunku cynamonu.
Sri Lanka jest uznawana za
ojczyznę cynamonu, gdzie tradycje uprawy i przetwarzania kory drzewa cynamonowego sięgają tysiącleci. Cynamon cejloński z tego kraju charakteryzuje się:
- Jasnobrązowym kolorem.
- Subtelnym, delikatnym aromatem.
- Gładką, cienką i wielowarstwową korą, którą zwija się w standardowe laski.
Choć Sri Lanka pozostaje głównym eksporterem cynamonu cejlońskiego, jest on dodatkowo uprawiany w innych krajach o podobnym klimacie, takich jak:
- Indie (południowe regiony).
- Madagaskar.
- Seszele.
- Indonezja.
Cynamon cejloński eksponuje się wyższą jakością i delikatniejszym smakiem w porównaniu do cynamonu kasja, który pochodzi z zasady z Chin i Indonezji. Dzięki temu zyskał miano "prawdziwego cynamonu" i jest wyjątkowo ceniony w kuchni i medycynie naturalnej.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Oliwa z chili to świetny dodatek do sałatek i wszelkiego rodzaju potraw gdzie konieczny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem Czytaj dalej....