Aksamitne Mięso Przyprawa Aksamitna - geneza powstania. Przyprawa Aksamitna albo inaczej aksamitne mięso to aromatyczna kombinacja naszego autorstwa. Jej skład jest oparte na rodzimych produktach, czyli polskie pestki dyni, płatki pomidora oraz cebul, z dodatkiem czosnku i sól. Wszystko to jest razem wymieszane oraz zmielone na minimalny proszek dzięki czemu uzyskujemy delikatną i aromatyczną kombinację przyprawową. Aksamitne mięso właściwości odżywcze Pestki dyni dostarczają organizmowi sporo witamin. Cynk, mangan, fosfor oraz miedź to tylko parę z licznych posiadających poprzez te ziarno witamin. Warto na dodatek wspomnieć że zawierają od nienasycone kwasy tłuszczowe, a także fitosterole które maja bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Przyczyniają się między innymi do polepszenia nastroju, a także zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia cukrzycy typu II oraz chorób nowotworowych w obrębie płuc.Suszone pomidory posiadają mocny,miły smak i są pełne korzyści dla organizmu. Są źródłem likopenu, potasu i witaminy C. Likopen nadaje suszonemu pomidorowi jasnoczerwony odcień i pomaga bronić je przed promieniami ultrafioletowym. W podobny sposób może pomóc bronić komórki przed zniszczeniem. Pomidory zawierają na dodatek potas, witaminy B i E, a także inne elementy odżywcze. Płatki pomidorowe pomagają obniżyć: niektóre nowotwory, ryzyko chorób serca, infekcje dróg moczowych i stres oksydacyjny. Suszony pomidor zachowuje ponad 90% swojej „świeżej wartości odżywczej. Cebula suszona posiada pomiędzy innymi witaminę A, B1 która jest użytkowana w chorobach układu nerwowego, B2 oraz witaminę PP która wpływa na uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Kolejnym komponentyem aksamitnego mięsa jest czosnek który jest powszechnie znany jako naturalny antybiotyk, mający dodatkowo cechy przeciwnowotworowe i hamujące rozwój bakterii. zastosowanie przyprawy aksamitnej Aksamitne mięso jak sama nazwa wskazuje nadaje się wyśmienicie do każdego rodzaju mięsa. Dzięki swojemu składowi może być także cennym uzupełnieniem innych przypraw do mięs czy sosów. Oprócz tego przyprawa aksamitna znamionuje się dużą wszechstronnością. Docenią jednocześnie osoby stawiające pierwsze kroki w kulinariach, jak i zaganiani miłośnicy domowej kuchni, czy również osoby poszukujące nowych smaków i szanujące eksperymentować z daniami. Jest znakomitym uzupełnieniem każdego typu sałatek i dipów. Nieprzeciętnie nadaje się dodatkowo do jajecznicy czy warzyw smażonych na patelni. Nie wspominając o przepysznej kanapce z masłem i naszą przyprawą.