Chimichurri Co to jest Chimichurri? Zwyczajowo Argentyńskie chimichurri przygotowywane jest z posiekanej świeżej pietruszki, oregano, czosnku, oliwy z oliwek, octu i płatków czerwonej papryki. Jest to sos albo przyprawa, podobna do pesto, która jest wyjątkowo popularna w całej Ameryce Południowej. Chimichurri to niezwykle zdrowy, barwny i aromatyczny dodatek do sałatek czy także grzanek.Nie ma jednego trafnego przepisu na chimichurri bazą jest jednak zawsze natka pietruszki, oraz oregano - dodajemy go zawsze stosunkowo mniej niżeli natki do tego czosnek, a także grysowaną paprykę chili. Co to jest przyprawa Chimichurri? To komfortowy sposób na przygotowanie sosu przypominającego chimichurri, gdy nie masz pod ręką świeżych ziół. Przyprawa Chimichurri, znana jest dodatkowo jako sucha marynata. Posiada suszoną natkę pietruszki, oregano, czosnek i cebulę w proszku i inne zioła i przyprawy. Aby zrobić sos chimichurri, dodaj oliwę z oliwek, wodę, ocet i sok z cytryny lub limonki. Perfekcyjnie ona pasuje także do różnorakich mięs, nadając im cudowna lekkość,. Serwowana może być równocześnie do warzyw czy sałatek. Do czego wykorzystać chimichurri?
Sos chimichurri niejednokrotnie podawany jest ze stekiem. Rewelacyjnie smakuje również z grillowanym kurczakiem, rybami i wieloma wegetariańskimi potrawami. Jednym z najistotniej lubianych sposobów jedzenia chimichurri jest używanie go jako dipu do tostowanego chrupiącego chleba lub sałatki warzywnej z makaronem. Rewelacyjnie komponuje się z majonezem a co za tym idzie nadaję się jako dodatek do jajek albo jako przyprawa do pasty jajecznej. Sos przygotowany z przyprawy chimichurri genialnie zastępuje musztardę w hot-dogach czy hamburgerach. Perfekcyjnie nadaje się na dodatek jako dodatek do kebabów, tacos czy pieczonych ziemniaków