Przyprawa Tajska z Kokosem i Solą Himalajską Przyprawa Tajska charakterystyka Marco Polo w swych podróżach kulinarnych trafił także do dalekiej Tajlandii. Kuchnia tajska jest niezwykłym połączeniem smaków i aromatów, gdzie słodycz łączy się z ostrością, a to wszystko jeszcze wzbogacona jest subtelnymi, świeżymi nutami ziół i cytrusów.Przyprawa naszej firmy to doskonała kombinacja przyprawa z dodatkiem wiórków kokosowych. Zagwarantujemy, iż zaskoczy ona nie jednego poszukiwacza smaku w kuchni. Charakterystyka kuchni tajskiej
standardowy tajski posiłek obejmuje pięć głównych smaków: słony, słodki, kwaśny, gorzki i pikantny. Podczas gdy tajski posiłek, może być ostra dla obcego podniebienia – wyjątkowo nie azjatyckiego podniebienia, jedzenie z tej części świata zapewnia równowagę wszystkich 5 wyżej wymienionych smaków. Co więcej, tajskie jedzenie to przede wszystkim perfekcyjny wygląd posiłku, więc można się spodziewać kolorowych sałatek, ryżu na parze o świetnie stożkowym , a także świeżych i egzotycznie wyglądających warzyw. Warto też wspomnieć iż pad thai jest narodowym daniem Tajlandii. Przyprawa Tajska – wyjątkowość specyficzności smaków
Tym, co tak niezwykle różni tajskie jedzenie od innych kuchni, jest użycie kontrastujących smaków. Tajskie jedzenie w tym nasza przyprawa łączy ostre przyprawy ze słodkimi, lekkimi smakiem kokosa z świeżym cytrusów. Warstwowe smaki tajskiego jedzenia sprawiają, że każde danie wydaje się zupełnie nieszablonowe i to odróżnia je od potraw w innych kuchniach azjatyckich. Dzięki naszej przyprawie tajskiej jesteś wstanie nadać daniu ten charakterystyczny wątek
Historia kuchni tajskiej
Dawniej zwierzęta wodne, rośliny i zioła były bardzo modnymi składnikami większości tajskich posiłków. Unikano obfitych ilości mięsa, częściowo dzięki buddyjskiemu pochodzeniu, a zamiast tego paski mięsa doprawiano ziołami i przyprawami albo gotowano albo pieczono, a następnie szatkowano. Konwencjonalna kuchnia tajska polegała kiedyś na duszeniu i pieczeniu dania, albo jego grillowaniu. Jednak obszar, który jest dzisiaj Tajlandią, Laosem, Birmą (Myanmar), Kambodżą i Wietnamem, został zasiedlony poprzez starożytnych Chińczyków około 1400 lat temu. Wraz z migracją Chińczyków do Azji Południowo-Wschodniej smażenie w głębokim tłuszczu stało się na tych terenach wyjątkowo modne. Do czasów dzisiejszych klasycznymi daniami tajskimi pozostają pad thai (smażony makaron) i khao pad (smażony ryż). Z czego się składa standardowa tajska mieszanka przypraw? Tajskie mieszanki przypraw niejednokrotnie łączą mnóstwo egzotycznych komponentów. W naszej mieszance tym elementyem jest kokos, kolendra i nutka cytryny. W niektórych mieszankach przyprawy tajskiej można znaleźć składniki takie jak trawa cytrynowa, galangal i liście limonki kaffir, z lubianymi przyprawami, takimi jak imbir (kuzyn galangalu), by uzyskać ten wyraźny tajski smak.
Spróbuj dodać naszą przyprawę do smażonych warzywa i posypać je ponadto świeżą kolendrą lub posyp nią sałatkę z posiekanej zielonej papai i kiełków fasoli. Możesz dodatkowo użyć je do przyprawiania warzyw gotowanych na parze i ryżu jaśminowego lub zespolić ze zrobionym prędkim sosem orzechowym, mieszając masło orzechowe, tamari, oct i wodę i naszą przyprawę. Smak Tajlandii w całej okazałości!