Przyprawa Harissa
Co to jest Harissa? Przyprawa Harissa jest nad wyraz popularna w kuchni tunezyjskiej. Ma piękny ciemnoczerwony kolor. Cechuje się ostrym przyjemnie palącym smakiem. Wystarczy jej odrobina, aby potrawie nadać optymalny smak i aromat. Hariss to przyprawa genialna w smaku z przeznaczeniem głównie do wołowiny, wieprzowiny, drobiu, kuskus. Mieszanka przypraw pod magiczną nazwą Harissa to podstawa kuchni północnoafrykańskiej. Jest to ognisto-gorąca przyprawa używana do dodawania głębi rozmaitym potrawom. Można ją na dodatek zmieszać z oliwą z oliwek, by uzyskać pastę Harissa. Oprócz użytkowania do mięs można ją dodawać do hummusu, dipów, gulaszu i wielu innych potraw. Różnica pomiędzy przyprawą harissa a pastą harissa. Pasta Harissa to mieszanka suszonych albo świeżych przypraw, takich jak pomiędzy innymi chili, kminek i czosnek. Przyprawa harissa jest używana na sucho, bez dodatku oleju i wody. Natomiast pasta charakteryzuje się właśnie dodatkową zawartością tych składniku plus wyjątkowo niejednokrotnie dodatkiem miodu.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... przedstawiamy Wam przepyszny przepis na spaghetti z krewetkami i dressingiem z harissy. Przygotowanie zajmuje tylko 20 minut i jest w dodatku szczególnie zdrowe – perfekcyjnie nadaje się na posiłek we wnętrzu tygodnia. Czytaj dalej....
Pasta harissa – czyli pikantny czerwony sosu z Afryki Północnej. Składa się z prostych komponentów, takich jak czerwone chili, czosnek, ocet i przyprawy, i jest świetny do dodawania ostrości i ciepła do potraw, takich jak hummus, chili z soczewicy, sos do makaronu i nie tylko. Czytaj dalej....
Ten dip marchewkowy Harissa to fantastyczna, pełna smaku alternatywa dla hummusu! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań to musisz go spróbować. Jest on zrobiony z przyprawionej, wolno pieczonej marchewki, która łączy się w kremowy dip z soczewicą, migdałami, pikantną pastą harissa albo przyprawą harissa, kolendrą, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek! Jest niesamowicie aromatyczny, super zdrowy i idealny do przygotowania kanapek, bądź jako dodatek do przekąsek. Czytaj dalej....