Przyprawa Harissa Co to jest Harissa? Przyprawa Harissa jest nad wyraz modna w kuchni tunezyjskiej. Ma piękny ciemnoczerwony kolor. Charakteryzuje się ostrym przyjemnie palącym smakiem. Starczy jej odrobina, żeby potrawie nadać odpowiedni smak i aromat. Hariss to przyprawa nadzwyczajna w smaku z przeznaczeniem przede wszystkim do wołowiny, wieprzowiny, drobiu, kuskus. Mieszanka przypraw pod magiczną nazwą Harissa to podstawa kuchni północnoafrykańskiej. Jest to ognisto-gorąca przyprawa wykorzystywana do dodawania głębi najróżniejszym potrawom. Można ją w dodatku zmieszać z oliwą z oliwek, żeby uzyskać pastę Harissa. Oprócz użytkowania do mięs można ją dodawać do hummusu, dipów, gulaszu i wielu innych potraw. Różnica pomiędzy przyprawą harissa a pastą harissa. Pasta Harissa to mieszanka suszonych lub świeżych przypraw, takich jak pomiędzy innymi chili, kminek i czosnek. Przyprawa harissa jest używana na sucho, bez dodatku oleju i wody. Natomiast pasta cechuje się właśnie dopełniającą zawartością tych składniku plus szczególnie nieraz dodatkiem miodu.