Kolendra Liście Kolendra liście właściwości Liście kolendry to pachnące, bogate w przeciwutleniacze zioło, które ma niemało zastosowań kulinarnych i korzyści zdrowotnych. Pomaga zniżyć poziom cukru we krwi, zwalczyć różnorodne infekcje i ma dobry wpływ na zdrowie serca, mózgu, skóry i układu pokarmowego. Możesz łatwo dodać do swej diety równocześnie liście kolendry jak i ziarno tej rośliny.
Napój z liści kolendry Liście kolendry posiadają cechy trawienne i zawierają się jeszcze w wielu lekach łagodzących problemy trawienne. Podobnie jak woda jeera, napój z liści kolendry również oczyszcza organizm, wypłukując toksyny. Picie szklanki wody kolendrowej każdego ranka też pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit.
Kolendra liście użycie w kuchni Liście kolendry są używane we wszelkich rodzajach kuchni, od latynoamerykańskiej po azjatycką. W Meksyku i Stanach Zjednoczonych świeże liście kolendry mają zastosowanie jako dodatek do sals i pikantnych zup. Z liści kolendry można zrobić np.Green Smoothie – Dodaj liście i łodygi kolendry do zielonych koktajli, by uzyskać pożywną i pyszną dawkę witamin. Pesto kolendrowe jest genialną alternatywa dla bardziej znanej wersji robione z bazyli. Kolejnym pysznym pomysłlem na wykorzystanie liści kolendry jest masło ziołowe – wystarczy wymieszać posiekaną kolendrę z niesolonym masłem, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z limonki i prawidłowej jakości solą morską albo himalajską.
Liście kolendry to istotnie aromatyczna przyprawa, która znajduje szerokie wykorzystanie w kuchniach na całym świecie. Jej świeży, cytrusowy aromat i delikatny smak sprawiają, że jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw. Oto kilka przykładów wykorzystania liści kolendry w kuchni:
1.
Kuchnia azjatycka - Tajskie curry i zupy: Liście kolendry niejednokrotnie są dodawane jako dekoracja albo przyprawa do dań takich jak zupa Tom Yum, zielone curry czy sałatki tajskie.
- Wietnamska pho: Kolendra jest jednym z kluczowych dodatków do tej tradycyjnej zupy, obok bazylii tajskiej i limonki.
2.
Kuchnia meksykańska - Salsy i guacamole: Kolendra jest niemal konieczna w świeżych salsach, takich jak pico de gallo oraz w tradycyjnym guacamole.
- Tacos i burritos: Świeże liście kolendry dodają specyficznego aromatu, który znakomicie komponuje się z przyprawionymi mięsnymi i warzywnymi nadzieniami.
3.
Kuchnia indyjska - Curry i dal: Kolendra niejednokrotnie służy jako świeży akcent na koniec przygotowania dania, eksponując smak pikantnych potraw.
- Chutneye: Kolendra jest elementyem zielonego chutneyu, popularnego dodatku w kuchni indyjskiej.
4.
Kuchnia bliskowschodnia - Sałatki: Liście kolendry są użytkowane w sałatkach takich jak tabbouleh, gdzie dodają odświeżającego smaku.
- Hummus i dipy: Kolendra może być stosowana jako dodatek albo komponent do past i dipów, dodając nowy wymiar smakowy.
5.
Kuchnia europejska i inne użycia - Zupy i gulasze: W niektórych regionach Europy dodaje się kolendrę jako świeże wykończenie zup, żeby nadać im lekkości.
- Marinady i dressingi: Rozdrobnione liście kolendry świetnie sprawdzają się jako komponent marynat do ryb, mięs i warzyw.
Przyprawy owocowe - Kolendra liście Kolendra pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Jest intensywnie uprawiany w Indiach, Rosji, Europie Środkowej, Azji Mniejszej i Maroku. W Indiach uprawia się ją we wszystkich stanach. Roślina ma typowo 2-3 stopy wysokości, z białymi albo różowawymi kwiatami. Dolne liście posiadają obfite segmenty, a górne są niezwykle wąskie. Więcej informacji na temat przypraw owocowych w tym o liściach kolendry odszukasz w naszym artykule który możesz przeczytać TUTAJ
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Shakshuka jest głównie daniem północnoafrykańskim, lecz stało się ulubionym w całym świecie arabskim. Chociaż istnieje sporo odmian shakshuki, konwencjonalny przepis na nią to w zasadzie jajka sadzone w przyprawionej potrawce z pomidorów, zielonej papryki, cebuli, czosnku i suszonej kolendry. Czytaj dalej....
Połączenie smaków jest niesamowite, podobnie jak jaskrawe kolory tego atrakcyjnego dania. Klopsiki ras el hanout zabiorą nas w podróż smakową po Bliskim Wschodzie. Przepyszne ugotowane w niebiańsko złocistym sosie z przyprawami, kolendrą nać, czosnkiem i ziemniakami. Ras el hanout to północnoafrykańska aromatyczna mieszanka przypraw, która jest lubiana w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest pyszna i można ją zastosować do wszystkiego! Czytaj dalej....
Kremowa meksykańska zupa z kurczaka jest wyjątkowo smaczna i pełna meksykańskich smaków. Pyszne danie do przygotowania w wolnowarze, dzięki dość prostemu i przystępnemu w przygotowaniu przepisowy danie te może na stałe zagości na Twoim stole w dni powszednie. Zupę można oczywiście przygotować też w garnku gotując ją na wolnym ogniu. Czytaj dalej....
Słoneczna sałatka pomidorowa z czerwoną cebulą i ziołami nie może być nic prostszego w wykonaniu. Jej smak zawsze będzie Ci przypominać słoneczne weekendowe śniadania. Zacznij od cienkiego pokrojenia czerwonej cebuli i namoczenia jej w zimnej wodzie – to złagodzi ostrość cebuli. Następnie pokrój pomidory na grube plastry i zintegrujesz je z ziołami. Możesz użyć tutaj swojego ulubionego dobrego zioła — bazylii, kolendry, koperku, pietruszki lub mieszanki ziaren do sałatek — wszystko działa prawidłowo w tym przepisie. Czytaj dalej....
Pesto z pestek dyni i liści kolendry robi się w mgnieniu oka i jest nietrudnym sposobem dopełnienia smaku prawie każdemu daniu. Można dodać je do jajecznicy, kurczaka, makaronu, sałatki, smażonych warzyw i nie tylko. Jego smak jest chłodny, świeży, lekki, pikantny i orzechowy (choć w przepisie nie ma prawdziwych orzechów). Czytaj dalej....