Nadchodzi kolejna rewolucja naukowa, a historia dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji. Ziemia ledwo dyszy. Wzrost zaludnienia i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę powoduje, że przemysłowa hodowla miliardów zwierząt stała się ze wszech miar destrukcyjna.
Nie ma nic naturalnego w kurze, której podaje się stymulatory wzrostu i hoduje w szopie z kilkudziesięcioma tysiącami innych, ani w krowie czy świni, które wraz z paszą wchłaniają obłędne ilości antybiotyków.
Dlatego trwają innowacyjne prace nad produkcją i komercjalizacją czystego mięsa – nie pochodnej soi czy seitana, lecz prawdziwego mięsa – wyprodukowanego bez udziału zwierząt. Naukowcy zapewniają, że rozwój mięsa z tkanki zwierzęcej nie da fałszywego mięsa, tak jak sklonowanie owcy nie doprowadziło do powstania fałszywej owcy.
Wręcz przeciwnie: techniki laboratoryjne pozwalają uzyskać mięso nieskażone hormonami, pestycydami, bakteriami E. Coli czy konserwantami. W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wizjonerskich wynalazców, laboratoria naukowe i inwestorów, których celem jest postawienie na naszych stołach pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt.
Paul Shapiro napisał aktualną i pouczającą książkę o ekscytującej transformacji, która czeka sposób produkcji jedzenia. – Peter Singer, autor bestsellera Wyzwolenie zwierząt Dziękuję za tę rewolucyjną książkę.
Jeśli czyste mięso się przyjmie, będzie miało szansę zakończyć cierpienie miliardów czujących istot. Mam nadzieję,niedługo będziemy mogli zamówić wolnego od bólu cheeseburgera z bekonem. – AJ Jacobs, autor bestsellera Rok biblijnego życia Czyste mięso zrewolucjonizuje biznes spożywczy i rolnictwo, odpowiadając na mnóstwo naszych najpilniejszych problemów.
Shapiro spektakularnie opowiada o początkach tej rewolucji i o tym, dokąd może nas ona zaprowadzić. – Jack Welch i Suzy Welch, autorzy bestsellera Winning znaczy zwyciężać Przeczytajcie, jeśli chcecie zrozumieć, czemu tylu inwestorów – w tym producenci mięsa – wierzy, iż burgery i nuggetsy będą krótko powstawać w warzelniach, nie rzeźniach.
– Lisa Feria, dyrektorka generalna Stray Dog Capital Kiedy w 2014 roku Paul Shapiro skosztował mięsa wyhodowanego poza ciałem zwierzęcia, dołączył do klubu bardziej ekskluzywnego, niż gdyby został astronautą.
Oprócz bycia jedną z pierwszych osób, które spróbowały czystego mięsa, jest mówcą konferencji TEDx, założycielem organizacji Compassion Over Killing, członkiem Animal Rights Hall of Fame oraz służył poprzez 13 lat jako rzecznik i wiceprezes Humane Society of the United States.
Opublikował sporo artykułów o dobrostanie zwierząt i jedzeniu przyjaznym dla środowiska jednocześnie w prasie codziennej, jak i periodykach naukowych. Mieszka w Kalifornii ze swoją wyśmienitą partnerką Toni Okamoto.
Tytuł Czyste mięso jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat Autor Paul Shapiro Tłumacz Natalia Mętrak-Ruda Wydawnictwo Marginesy EAN 9788365973665 ISBN 9788365973665 Kategoria Literatura\Esej reportaż liczba stron 288 Format 13.5x21x2.2 cm Rok wydania 2018 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.318 kg