"postępowa publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury progresywnania z zakresu specjalistycznych małoinwazyjnych zabiegów operacyjnych w chirurgii ogólnej. Przygotowana została przez zespół doświadczonych pielęgniarek operacyjnych i biegłych w swych dziedzinach chirurgów z rozmaitych ośrodków w Polsce.
W książce przedstawiono najważniejsze i najczęstsze warianty operacji realizowane techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby, śledziony i przepuklin brzusznych.
Szczegółowo omówiono:
wykorzystywany sprzęt i instrumentarium,
sposoby ułożenia pacjenta na stole operacyjnym,
opiekę anestezjologiczną i techniki znieczulenia,
podstawowe techniki operacyjne, z starannym przedstawieniem poszczególnych etapów zabiegów,
aspekty pracy personelu pielęgniarskiego na bloku operacyjnym.
Mamy nadzieję, że ten idealny przewodnik będzie codziennym towarzyszem w życiu zawodowym instrumentariuszek i młodych adeptów chirurgii małonwazyjnej."