Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco.doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji.
Poznajcie Włochy właśnie od kuchni? od Alp po Sycylię? ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko? omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie,w dodatku idealny fason autorki, doprawiony szczyptą humoru.To perfekcyjne źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone atrakcyjnymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem poprzez przyjaciółkę Umberta Eco, która także jest tłumaczką jego książek.
Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, ukazuje zupełnie inne oblicze tego kraju.
Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż poprzez dziewiętnaście głównych regionów Włoch? od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu? podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, lecz też ich kulturę i obyczaje.
nad wyraz interesujące są?intermezza? w tej podróży z jednego miejsca do drugiego? rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele posiadają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi.
Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i? na ogół? sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco:?Być może we Włoszech bardziej niżeli gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju?.