Podstawy żywienia psów i kotów to cenne źródło danych dla lekarzy praktyków i studentów medycyny weterynaryjnej na temat roli odżywiania i jego wpływu na zdrowie i dobre samopoczucie psów i kotów. W podręczniku, oprócz zagadnień wprowadzających, takich jak fizjologia cyklu odżywiania, składniki pokarmowe i ich zapotrzebowanie, omówiono bardzo szczegółowo zasady żywienia psów i kotów w poszczególnych etapach życia i rozwoju. Obszerną część publikacji poświęcono profilaktyce żywieniowej w najczęstszych zaburzeniach klinicznych, tj. W otyłości, chorobach układu moczowego, układu krążenia, chorobach zwyrodnieniowych stawów i schorzeniach neurologicznych. Fizjologia i patofizjologia procesu odżywiania składniki pokarmowe i ich wpływ na zdrowie zwierząt ascetycznce wykorzystywane do produkcji karm żywienie psów i kotów na poszczególnych etapach ich rozwoju i życia metody i diety w karmieniu psów i kotów warianty i charakterystyka karm gotowych żywienie zwierząt z występującymi zaburzeniami klinicznymi