Smaczne i proste ciasta i pieczywo dla diabetyków, i nie tylko! Kalorie i węglowodany pod kontrolą! Ciasta, ciasteczka, pieczywo, pizza… Czy te pyszne wypieki mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tej książce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120 przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i optymalnej ilości wymienników węglowodanowych. Daj się skusić idealnym ciastom kakaowym, spróbuj pikantnych ciasteczek z bobu, ciesz się finezyjnością sernika kokosowego na zimno, przekonaj się, że upieczenie pysznego chleba na zakwasie wcale nie jest nieprzystępne! Przepisy Agaty Lewandowskiej to idealna sugestia jednocześnie dla fanów tradycyjnych wypieków, jak i osób lubiących poznawać świeże smaki - nie tylko dla diabetyków,wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę, a równocześnie cieszyć się słodyczą domowych wypieków. W książce znajdziesz: - 120 przepisów na wypieki słodkie i wytrawne, na ciepło i na zimno, a także na domowe pieczywo. - wyliczoną kaloryczność każdej potrawy i liczba wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych, - poręczne wskazówki, czym zastąpić cukier, - porady kulinarne dotyczące różnych rodzajów wypieków - dane dotyczące żywienia diabetyków. Agata Lewandowska – dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa i Ciasta i desery dla diabetyków.