Smakosz zachwyci się w tej książce bogactwem i różnorodnością ciast, pani domu odkryje przepis na świetny malinowy sernik, osoba lubiąca nowości znajdzie tu: jelenie różki, kawowe ślimaki, imbirki czy wiatraczki.
S. Aniela dzieli się swym kulinarnym doświadczeniem, oferując przepisy na ciasta wyszukane i uroczyste przystępne i prędkie w przygotowaniu. Odnajdziemy tu też poradę, co upiec na obszernanoc czy Boże Narodzenie, imieniny, 40-te albo 60-te urodziny czy jubileusz.
Jest to książka, która przyda się w każdej kuchni, każdej gospodyni domowej w każdym czasie. S. Aniela Garecka, salwatorianka, od wielu lat prowadzi kuchnię w Wyższym Seminarium Duchownym Salwatorianów w Bagnie koło Wrocławia.
W 2002 r. Nakładem Wydawnictwa SALWATOR ukazała się jej pierwsza książka, ciesząca się ogromnym zainteresowaniem czytelników, pt. "Klasztorna kuchnia" zawierająca ponad 100 najróżniejszych przepisów na sałatki, dania mięsne, zupy, desery.