Zbiór ćwiczeń,,Planowanie i ocena żywienia" to postępowy zestaw zadań przygotowujący ucznia technikum lub słuchacza kursu do egzaminu z kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Każdy rozdział ćwiczeń poprzedzony jest niedługim teoretycznym wstępem, który umożliwia prędkie usystematyzowanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Zamieszczone w dalszej części ćwiczenia utrwalają nabyte umiejętności z planowania i oceny żywienia.
Na końcu rozdziałów zbioru ćwiczeń znajduje się słowniczek ABC wyjaśniający trudniejsze terminy użyte w zadaniach. Ćwiczenia ze względu na dużą pojemność materiału, zostały podzielone na dwie części: Pierwsza część ćwiczeń obejmuje następujące tematy: elementy pokarmowe i ich źródła, wpływ komponentów pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka, przemiany komponentów pokarmowych w organizmie człowieka oraz normy żywienia.
Druga część to ćwiczenia z planowania i oceny żywienia uwzgledniające pozostałe tematy: grupy żywności, zamienność produktów w grupach, zasady racjonalnego żywienia, zasady planowania jadłospisów, żywienie przeróżnych grup ludności, obliczanie wartości energetycznej i odżywczej potraw, ocena żywienia, wegetarianizm, a także alternatywne sposoby żywienia.
Ćwiczenia uczą zasad racjonalnego żywienia, nakłaniają do oceny własnego sposobu odżywiania się i unikania niebezpieczeństw zdrowotnych jakimi są współczesne choroby cywilizacyjne. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.