Mąka jaglana
Mąka jaglana jest stworzona w procesie mielenia kaszy jaglanej, która z kolei powstaje z prosa. Pomimo tego, że mąka ta jest wyjątkowo lekkostrawna, ma w sobie dużo cennych części odżywczych. Wynajdziemy w niej także białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, lecz warto pamiętać, iż mąka z kaszy jaglanej słynie z bogactwa witamin, a w szczególności witamin z grupy B.
Mąka jaglana zalicza się do grupy tak zwanych mąk bazowych, obok na przykład mąki ryżowej, owsianej i gryczanej. Znamionują się one dużą uniwersalnością w kwestii ich stosowalności, a więc nadają się do bardzo różnorodnych dań i wypieków. Wszystko dlatego, że są dość miałkie, minimalne i stosunkowo neutralne w smaku. Z tego powodu mąki jaglanej można wykorzystać praktycznie do wszystkiego, także tam, gdzie klasycznie stosuje się po prostu mąkę pszenną. Wyśmienicie spełni oczekiwania zatem zarówno do ciast, naleśników, słodkich placków, jak i do pierogów, czy też makaronów. Smaczny i godny polecenia jest również chleb jaglany.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane także sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak na dodatek mogą być danymi literaturowymi.