Dowiadujesz się, iż masz chorobę Hashimoto, lekarz doradza Ci zmianę sposobu odżywiania, a w Twojej głowie pojawiają się setki pytań. Czy oznacza to konieczność przejścia na restrykcyjną dietę? Czy możesz pić kawę? Czy da się schudnąć, posiadając chorobę Hashimoto? Jakie suplementy warto przyjmować?
W tym poradniku w przystępny sposób omówiono najważniejsze aspekty zdrowej diety w chorobie Hashimoto. Dowiesz się z niego, jak leczy się choroby tarczycy, jakie składniki są kluczowe w tej diecie i od czego zacząć zmiany. Pomoże Ci on uniknąć groźnych niedoborów, obniżyć zmęczenie i poprawić samopoczucie. Autorka podpowiada nie tylko co jeść, lecz także czego unikać podczas przyjmowania leków i kiedy udać się do lekarza w celu pogłębienia diagnostyki.
Poszczególne rozdziały poradnika wprowadzą Cię w tajniki komponowania smacznych i zdrowych posiłków, wykorzystywania diety przeciwzapalnej i planowania codziennego menu. Dane na temat choroby i poręczne porady uzupełnia zbiór 80 wypróbowanych przepisów, które prosto przygotujesz, choćby jeśli nie jesteś mistrzem kuchni.
Agata Lewandowska – dietetyczka z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem, autorka przeszło 20 poradników dietetycznych. Skończyła dietetykę na WUM i SGGW, podyplomowe studia z psychodietetyki na SWPS oraz liczne kursy i szkolenia. Pisze bloga i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary. Stara się pokazywać, iż zdrowe odżywianie to codzienna troska o zdrowie, a nie luksus. Wierzy,dopasowanie diety do siebie (a nie siebie do diety) to najlepszy sposób na wyrabianie trwałych, wspierających zdrowie nawyków.