Przetwory owocowe tradycyjne, gustowne, egzotyczne Smak lata zamknięty w słoiku – tak najprościej można określić to, czym są przetwory owocowe. Pozwalają cieszyć się smakiem i aromatem owoców choćby wtedy, gdy za oknem pada śnieg.
Dziś ochoczo sięgamy do przepisów naszych babć, które pieczołowicie ustawiały słoiki z powidłami na półkach w spiżarni.jednocześnie chcemy, aby nasze dżemy miały oryginalną, progresywną nutę – cytrusową albo ziołową.
W tej książce odnajdziesz: kilkadziesiąt przepisów na powidła, dżemy, konfitury i marmolady z rozmaitych owoców: sezonowych, egzotycznych, cytrusowe i z krzewów dziko rosnących, przepisy na przetwory tradycyjne, przygotowywane według receptur naszych babć, i innowacyjne z dodatkiem orzechów, przypraw, czekolady albo alkoholu, rady dotyczące wyboru owoców, środków żelujących i pasteryzacji przetworów.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak smakuje konfitura brzoskwiniowa z bakaliami i amaretto, dżem gruszkowo-malinowy z majerankiem albo pikantny dżem wiśniowy z czekoladą, ta książka jest dla Ciebie! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.