Kuchnia koreańska? Powiesz: wiem, to przecież kimchi! Masz rację,chociaż kiszona na ostro kapusta (zwana u nas pekińską) jest – obok bap, czyli ryżu – sercem koreańskiego menu, to kuchnia tego narodu kusi wieloma innymi smakami, aromatami i kolorami. To ostrość intensywnie czerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropu ssal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang – pasty z sfermentowanej soi i zalewy solnej. To kuchnia dobra dla mięsożerców – sympatyków aromatycznej grillowanej wołowiny bulgog, smażonego kurczaka na ostro dak galbi, bulionów z suszonych sardeli i glonów, ale i tych, którzy wolą rośliny – bo przecież królują tu także marynowana rzepa i glazurowane bataty, tofu i ryżowe ciasteczka, których łagodność przełamują słodko-ostre sosy.
Wprowadź smaki Korei do swojej kuchni. Nie czuj się obco w koreańskiej restauracji. Ta książka opisuje krok po kroku, czym jest i jak ugotować pyszne koreańskie jedzenie.
wynajdziesz tu listę podstawowych przypraw i komponentów – nie martw się, większość z nich jest niedroga idostępna w polskich supermarketach albo sklepach internetowych z kuchnią świata.
W książce odnajdziesz kilkadziesiąt przepisów na konwencjonalne potrawy kuchni koreańskiej. Każdy jest opatrzony objaśnieniami i cennymi radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki do bulgogu, czym się różnią koreańskie zupy jjigae, guk i tang.
Poznasz dodatkowo koreańską kulturę jedzenia i serwowania posiłków. W Korei nie podaje się bowiem kompletnego dania na jednym talerzu. Każdy dostaje swoją miskę ryżu albo makaranu, a na stole pojawia się mnóstwo miseczek z ban chanami – zróżnicowanymi dodatkowymi potrawami – z których będą wspólnie jedli wszyscy biesiadnicy.
Bap meogeosseoyo? – Jadłeś już teraz? Tak brzmi koreańskie Jak się masz. I obecnie nie chodzi już o troskę, czy spotkana osoba miała możliwość zaspokojenia głodu, to słowa te pokazują, jak ważna jest dla Koreańczyków kuchnia.
Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem: kiszonek kimchi, ciastek ryżowych tteok, zup jjigae, guk i tang, dań głównych juyori, dodatków, czyli ban chanów, oraz deserów husik.