Z garnka i piekarnika, do smarowania i podjadania, przepisy do celebrowania czasu w kuchni, proste desery z nutką ekstrawagancji oraz kuchenne potrzebniki, czyli dodatki o pokaźnej sile rażenia.
Książka Dominiki Targosz – ambasadorki Roślinniejemy i Chefs for Change – to ukłon w stronę osób, które nie tylko chcą odtwarzać przepisy, lecz też nauczyć się je samemu stwarzać. Odnajdziemy w niej ponad 80 roślinnych przepisów, które zaspokoją i drobny i szeroki głód.
Całość w duchu prostego jedzenia z przystępnych części. Takie zwykłe gotowanie w wersji gourmand, gdzie wyrafinowany sosik czy sprytna posypka potrafi zmienić wszystko. „genialna książka nie tylko dla wegan!
To zbiór użytecznych porad, a także prostych i pysznych przepisów dla wszelkich, którzy chcą lepiej poznać dietę roślinną, zrozumieć ją i przekonać się, że nie jest ona niełatwa. Wszystko to podlane olejem chili i świetnym poczuciem humoru Dominiki.„ Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, ambasadorka Chefs for Change „Roślinnej kuchni w wydaniu Dominiki pierwszy raz spróbowałam w krakowskiej piekarni Zaczyn.
wyśmienicie pamiętam kanapkę z migdałową ricottą, skórką z cytryny, szparagami i koperkiem. Mam nawet jej zdjęcie! Należę bowiem do tego typu gości, którzy wnikliwie analizują roślinne połączenia serwowane poprzez szefową kuchni, aby potem próbować odtworzyć je w domu.
Lubię podglądać, jak Dominika w niewymuszony sposób łączy proste,przystępne produkty: doprawia małosolne olejem chili, podkręca bakłażana wędzonym tofu, piecze focaccie z jagodami i ziarnami kopru, sieka agrest z szalotką, smaży śliwki z miodem gryczanym.
Doceniam to, że nie podpierając swej pracy żadnymi przegadanymi ideami, po prostu uczciwie gotuje. Świeżo, prosto, pysznie, roślinnie. I uczy, iż to umiejętność dla każdego. Na co dzień.„ Dominika Wójciak, @jarzynova, zwyciężczyni MasterChefa, autorka książek kulinarnych Powyższy opis pochodzi od wydawcy.