Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię. Oto najkorzystniejsze sycylijskie przepisy! Wegetariańskie dania z pasją, pełne smaków i aromatów prosto z Sycylii. Francesca Maugeri Holmström zdradza najwyborniejsze przepisy i przywołuje kulinarne wspomnienia z czasów dzieciństwa.
Dzieli się z czytelnikami historią miłosną, która łączy kuchnię i mieszkańców tej najbłyskotliwiejszej włoskiej wyspy. Nieskończenie olśniewająca i przychylna, pełna jest ludzi żyjących nieśpiesznie – koneserów prostego życia, z dumą wychwalających powolny powszedni rytm.
Kilka tradycyjnych sycylijskich elementów – takich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi czy orzechy – buduje lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, głównie jednak naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu.
Gnocchi z pistacjami, nadziewane karczochy, linguine z pesto orzechowo-cytrynowym, bruschetta z dzikimi szparagami, tarta czekoladowa z chili? Buon appetito! "Burzliwa historia sprawiła, iż Sycylia to fascynujący kulinarnie wszechświat.
Włoski i niewłoski jedocześnie. Główne role grają tu słodko-kwaśne cytryny, pękate bakłażany, kolczaste karczochy i pełna smaku oliwa. Zmierzcie się z nimi w kuchni, korzystając ze wskazówek Franceski – a gwarantuję, iż będziecie szczęśliwi." Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i autor książek, ekspert w zakresie kuchni śródziemnomorskiej "Ciao!
Kiedy otwieram tę książkę, wracają moje własne wspomnienia z sycylijskiego Cefalu i smak niezapomnianej parmigiany. Tym samym uzyskuję aromatyczną odpowiedź na pytanie, czy sycylijska kuchnia może być wegetariańska.
Autorka wydajnie inspiruje do częstszego sięgania po warzywa." Zofia Cudny, autorka bloga makecookingeasier.pl Powyższy opis pochodzi od wydawcy.