Ateny nie są prostym kąskiem. Wysyłają chaotyczne wibracje, ale żyją pełnią życia. Potrafią zmęczyć ale i oczarować. „Ateny do zjedzenia" – kolejna książka autorstwa Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy.
To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach i bezdrożach, o owcach i kozach i o kościołach i świątyniach i - a może najczęściej – o wyśmienitej greckiej kuchni, która potrafi skraść niejedno serce.
Bartek Kieżun – specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych.
Publikuje w „Kukbuku", „Podróżach", „Twoim Stylu" i „Magazynie Wino". Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje nieszablonowe kolacje degustacyjne, a także sędziuje w konkursach kulinarnych.
Jego pierwsza książka Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najkorzystniejszy przewodnik kulinarny roku. Z kolei Portugalia do zjedzenia zajęła 3. Miejsce w kategorii kuchnia śródziemnomorska w prestiżowym konkursie Gourmand Cookbook Awards 2020.
Tytuł Ateny do zjedzenia Autor Bartek Kieżun Wydawnictwo Buchmann EAN 9788383181882 ISBN 9788383181882 Kategoria Kuchnia,diety\Inne liczba stron 288 Rok wydania 2022 Wydanie 1