Ta książka wzięła się z niezgody. Niezgody z twierdzeniem, iż każda wódka smakuje tak samo, iż na próżno szukać w niej jednostkowego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat, zapach, fakturę. Są wódki minimalistyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód... Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt gatunków polskich wódek czystych - degustują i dobierają do nich najlepsze potrawy. Testują zaskakujące połączenia, obalając przekonanie, iż dobra zakąska to jedynie ogórek i śledź. Pomiędzy wódką a zakąską to coś więcej aniżeli książka kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji - demonstrująca, iż ten trunek, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany. Wódka jest naszym alkoholem narodowym. Ale, gdy chcemy o niej opowiedzieć, okazuje się, że wiemy tak niedużo. Smak, nuty zapachowe, temperatura, gatunki$1380 Baron i Klesyk spieszą na ratunek. Monika Brzywczy, redaktor naczelna magazynu,,Usta" Szukając Świętego Graala, w kieliszku i na talerzu, autorzy kilka razy ocierają się o doskonałość. Kto miałby zrobić to lepiej jak nie ci dwaj giganci smaku$1381 Gieno Mientkiewicz, promotor naturalnych smaków Aleksander Baron - szef kuchni młodego pokolenia, restaurator, współwłaściciel warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasykę. Autor bestsellerowej książki Kiszonki i fermentacje. Łukasz Klesyk - dziennikarz kulinarny i alkoholowy, ekspert od alkoholi solidnych, które zawodowo degustuje i opisuje od kilkunastu lat. Członek honorowy The Scotch Malt Whisky Society. Redaktor i felietonista, pisze m.in. Do magazynów,,Wino" i,,Whisky". Powyższy opis pochodzi od wydawcy.