Podręcznik został napisany zgodnie z programem nauczania oraz ze standardami wymagań egzaminacyjnych do przedmiotu technik żywienia i gospodarstwa domowego nr 321[10]MEN/2009.02.02. Treści zawarte w podręczniku zawierają informacje niezbędne do założenia i prowadzenia przedsiębiorstwa gastronomicznego. W pozycji zawarto najnowsze uregulowania prawne. Podręcznik zawiera treści z wielu dziedzin, m.in. Z: ekonomii i prawa, marketingu, pracy biurowej, rachunkowości oraz gastronomii. Wiedza uzyskana dzięki tej książce ma walory użyteczne. Przykłady zawarte w tej publikacji pozostały zaczerpnięte z materiałów wewnętrznych przedsiębiorstwa gastronomicznego funkcjonującego na rynku. Uwzględniono więc realia rynkowe, z jakimi spotyka się na co dzień firma, która działa w tej branży. Całość podręcznika została podzielona na siedem rozdziałów, w których omówiono zagadnienia z zróżnicowanych dziedzin nauki. Rozdział 1. Zawiera podstawowe dane związane z prowadzeniem działalności gospodarczej w realiach gospodarki rynkowej. Zagadnienia związane z majątkiem firmy, jego finansowaniem i obowiązującą dokumentacją zawarte są w rozdziale 2. Cennym uzupełnieniem tego rozdziału są na dodatek przykłady i ćwiczenia pokazujące, jak gospodarować w firmie, aby osiągnąć zyski. Jak sprzedać swoje produkty, czyli zagadnienia marketingu w gastronomii pozostały omówione w rozdziale trzecim. Zarządzanie przedsiębiorstwem gastronomicznym z uwzględnieniem czynników ludzkiego i organizacyjnego stanowi tematykę rozdziału 4. I 5. Ostatnie dwa rozdziały zostały poświęcone rynkowi pracy i procesom integracyjnym w przeróżnych rozmiarach.
Podtytuł: Technikum, szkoła policealna
ISBN: 9788376414454
Kod paskowy: 9788376414454
Autorzy: Kozłecka Barbara, Osowska Krystyna
Rok wydania: 2012
Kod wydawcy: 20629
Miejscowość: Warszawa
liczba stron: 288
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 16.0x23.0cm
Głębokość (mm): 15
Waga: 0.43
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka