Książka kucharska w formie albumu w twardej foliowanej oprawie o polskiej klasycznej kuchni w języku portugalskim. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a w środku 60 potraw z przepisami.
Publikacja Kuchnia Polska to atrakcyjnie wydany i bogato ilustrowany album w twardej i foliowanej oprawie, zawierający nieprzeciętne fotografie tradycyjnych potraw. Na 96 stronach albumu prezentowane są przepisy tradycyjnych polskich potraw, począwszy od przekąsek, zup czy dań z ryb, cielęciny, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a skończywszy na deserach, ciastach i przetworach. Każdy przepis okraszony pozostał zdjęciem potrawy.
Książka Domowa Kuchnia Polska (wydana w 7 wersjach językowych) to doskonały pomysł na podarunek np. Dla cudzoziemca pragnącego poznać polskie potrawy, a także ich sposoby przygotowywania.
Ze wstępu
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ ma niemało czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób przystępnych, w tej szerokości geograficznej, bezkompromisowców.
Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne bezkompromisowce przetwarzane były w kuchni na przeróżne sposoby, a podniebienie danych Polaków decydowało o wyborze z przystępnego asortymentu ulubionych dań.
Dlatego kuchnia średniowieczna obfitowała w mięsa, ryby, a także kasze, które były dodawane wówczas prawie do każdego dania. Nie pogardzano zupami, które nazywano polewkami, a z których najszczególniej modne były barszcz, żur, czernina i flaki.
Żadne polowanie nie mogło obyć się bez bigosu, do którego dodawano mięso upolowanej zwierzyny. Posiłki na dworach szlacheckich, składały się wówczas z twz. Prendium, czyli wczesnego obiadu,, a także Coena - wczesnej kolacji. (...)
Spis treści
Przekąski
Befsztyk tatarski
Bigos
Galaretka z nóżek
Karp w galarecie
Sałatka jarzynowa
Śledź w śmietanie
Zupy
Barszcz
Chłodnik
czernina
Flaki
Grochówka
Kapuśniak
Krupnik
Rosół
Grzybowa
Zupa Nic
Pomidorowa
Żur
Cielęcina
Cielęcina w warzywach
Eskalopki cielęce
Ozorki cielęce
Sznycel cielęcy
Wołowina
Sztuka mięsa
Zrazy zawijane
Wieprzowina
Golonka
Gołąbki
Karkówka
Kotlet mielony
Kotlet schabowy
Żeberka w miodzie
Drób
Kaczka z jabłkami
Kurczak nadziewany
Wątróbka smażona
Ryby
Karp po żydowsku
Pstrąg z wody
Sandacz
Dania jarskie
Knedle ze śliwkami
Kopytka
Naleśniki z serem
Pierogi
Kluski leniwe
Placki ziemniaczane
Racuchy
Desery
Babka drożdżowa
Faworki
Keks
Makowiec
Mazurek
Pączki
Piernik
Sernik
Szarlotka
Potrawy regionalne
Babka ziemniaczana
Kartacze
Kulebiak
Pyzy z gzikiem
Wereszczaki
Przetwory
Grzyby marynowane
Kapusta kiszona
Ogórki kiszone