PRZEPISY KUCHNI ŻYDOWSKIEJ SMAKI, KTÓRE POKOCHALI MARC CHAGALL I WILEŃSKA BOHEMA KSIĄŻKA KUCHARSKA, KTÓRA ZAGINĘŁA W ZAWIERUSZE WOJENNEJ Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich.
Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, posiadając świadomość, że tylko bezmięsna dieta i trafna dawka witamin mogą zapewnić korzystne samopoczucie. Jej kulinarny kunszt był szeroko renomowany, nic więc dziwnego, że zaproponowano jej, by wypłynęła w luksusowy rejs jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy na statku Batory.
Potrawami Fani zniewalały się wileńska śmietanka towarzyska i lokalna bohema, nad ich smakiem rozpływał się także Marc Chagall. Aczkolwiek wywodziła się ze skromnego domu, kulinarny talent przyniósł jej sławę wykraczającą daleko poza Wilno.
Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej zdążyła wydać książkę, w której zgromadziła proste,idealne przepisy. W 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książka przepadła w wojennej zawierusze. Po latach została poprzez przypadek odnaleziona na targach antykwarycznych.
Gdyby nie niezwykły zbieg okoliczności, nigdy nie odkrylibyśmy oryginalnych przepisów na: - bajeczną chałkę, - genialny czulent, - złociste latkes, - wybitny kugel i sporo innych wspaniałych potraw. To więcej niżeli książka kucharska.
To opowieść o smakach, które przeniosą nas do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam – czynienia świata ulepszonym dla siebie i innych. Tytuł Dietojarska kuchnia żydowska wyd.
2021 Autor Fania Lewando Wydawnictwo Znak Literanova EAN 9788324074204 ISBN 9788324074204 Kategoria Kuchnia,diety\Diety i zdrowe żywienie ilość stron 272 Rok wydania 2021 Oprawa Twarda Wydanie 2