Dekoracje potraw i stołów, kolejna inspirująca książka z kolekcji, to tym razem szczególny poradnik: zamiast przepisów kulinarnych uzyskujemy nieskomplikowane pomysły na błyskotliwe przygotowanie stołu, zarówno na dzień codzienny, jak i niedzielny obiad i na święta albo inne uroczyste okazje.
perfekcyjny prezent dla wszelkich sympatyków ładnie nakrytych stołów i elegancko przekazanych potraw. Uroczystości rodzinne i święta celebrujemy w sposób szczególny, warto więc dodatkowo podkreślić ich wyjątkowość dekorując stół.
ciekawie przyozdobione mięsa, ryby, sałatki czy ciasta podane na trafnie nakrytym stole prezentują się o dużo ciekawiej. A dekorowanie wcale nie jest trudne, wystarczą nam do tego dostępne w każdym domu przedmioty i para rąk.
Większość ozdób przygotujemy w niedługim czasie. Warto także pomyśleć o oryginalnym ułożeniu serwetek - to jeszcze nic nieprzystępnego. Książkę podzielono na trzy części. W pierwszej, Porządek na stole, poznamy podstawowe zasady doboru sztućców i talerzy do potraw, a na dodatek mnóstwo prostych i spektakularnych trików na szykowne przybranie stołu, złożenie serwetek czy ekspozycje świeczek.
Druga część poświęcona jest dekorowaniu stołu na solidne okazje - od wigilii i Bożego Narodzenia poprzez Nowy Rok i karnawał po wesele. Trzecia część to kilkadziesiąt inspiracji na kolorowe przybrania i ozdoby potraw.
Te propozycje także pogrupowano wg okazji - wyszukamy tu pomysły na wigilijną rybę po grecku, wielkanocne babki z lukrem, na dekoracje dań serwowanych z okazji uroczystości rodzinnych czy chrztu świętego.
Osobny rozdział poświęcony jest przyjęciom dla dzieci, te wymagają od rodziców obfitej inwencji i kreatywności, tym bardziej ucieszą ich proste rozwiązania: wesołe kanapki, ozdoby z lizaków czy tęczowy biszkopt!
Każda z dekoracji została precyzyjnie opisana i opatrzona pięknym zdjęciem. ------- Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana linia bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego rodzaju potrawom - mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i rozmaity zestaw przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie przystępnych produktów.
Dzięki dokładnym wskazówkom siostry Marii i dołączonym do nich efektownym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę. Kolejne części serii nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, ale układają się na kuchennej półce w luksusową serię - to gratka dla wielbicieli prawidłowej kuchni i prawidłowej książki!
Papierowe kule z kwiatówPotrzebne będą: o opakowanie kleju wikol, o kilka krągłych balonów, o papier toaletowy, białe ręczniki papierowe albo serwetki, o ok. 10 opakowań serwetek w wybranym kolorze (albo kilka opakowań bibuły), o pistolet z klejem na gorąco, o zszywacz, o nożyczki.
Wykonanie kul z kwiatówNadmuchać balony, zawiązać końce. Papier toaletowy namoczyć w kleju (jeśli potrzeba - rozcieńczonym wodą), okleić balony kilkoma powłokami tak, aby ogonki zostały na wierzchu. Zostawić do wyschnięcia na 2-3 dni.
Złożyć kilka serwetek na 4 części, rozciąć. Każdą z powstałych,,kupek" zszyć pośrodku zszywaczem. Powtórzyć to samo z resztą serwetek, po czym nożyczkami zaokrąglić brzegi wszelkich,,kupek". Rozchylić poszczególne warstwy spiętych serwetek tak, aby powstały kwiaty.
Przyklejać je ściśle obok siebie do papierowej kuli przy pomocy kleju na gorąco. Gdy kule są już gotowe, ostrożnie przebić balony tak, by nie uszkodzić konstrukcji. Jeśli się uda, można spróbować polikwidować balonowe resztki ze środka.
Wolne miejsca pomiędzy kwiatami można uzupełnić np. Zieloną bibułą, imitującą liście.