nowe zwiększone i uaktualnione wydanie bestsellerowej Odnowy na talerzu. Książka jest owocem osobistych doświadczeń autorki, która odzyskała zdrowie dzięki specjalistycznym źródłom wiedzy i codziennej praktyce w kuchni.
Odnowa na talerzu została wzbogacona o kilkanaście nowych przepisów i nowe treści. Zdrowe odżywianie zniża ryzyko wystąpienie wielu chorób, gwarantuje prawidłową kondycję i gwarantuje sprawność umysłu do późnych lat życia.
Bożena Żak-Cyran poleca dietę opartą na białku roślinnym, jako wyraźnie zdrowszą od tradycyjnej, w której dominują produkty pochodzenia zwierzęcego. Autorka ukazuje, jak łączyć potrawy ze zbóż z potrawami z roślin strączkowych, warzyw i nasion, tak aby uzyskać źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka roślinnego, zawierającego potrzebne dla organizmu składniki mineralne, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.
obfita ilość warzyw w diecie utrzymuje właściwą równowagę kwasowo-zasadową. Taki sposób żywienia zmniejsza ryzyko chorób, zagwarantuje dobrą kondycję i zapewnia produktywność umysłu do późnych lat życia.