"Beata i Igor Grątkowscy, Praktykulinarni. Ekspresowo i zdrowo od śniadania do kolacji Beata i Igor. Gotują, tworzą przepisy, stylizują i fotografują od ponad 15 lat. Przez ten czas wymyślili, przetestowali, sfotografowali i opublikowali ponad 5 tysięcy przepisów kulinarnych.
Autorzy rubryki W prawidłowej formie w miesięczniku „Moje Gotowanie” poświęconej życiu w stylu fit. Przez kilka lat współtworzyli działy kulinarne w „prawidłowych Radach”, „Olivii” i miesięczniku „Moje Smaki Życia”.
Autorzy strony praktykulinarni.com i modnego profilu na Instagramie. Czy żyjąc w ciągłym pośpiechu, można się zdrowo odżywiać? Czy można ugotować smacznie, nie spędzając połowy dnia w kuchni? I czy da się skomponować wartościowe posiłki z prostychdostępnych składników? TAK!
Gotujemy razem od śniadania do kolacji, w duchu diety fleksitariańskiej (jednej z najlepszych i najzdrowszych!), bez specjalnego przygotowania i wyszukanych zakupów. Oprócz śniadań, obiadów i kolacji odnajdziecie tu też pomysły na desery, dodatki, sosy, przekąski.
Zrobienie dania, czyli przygotowanie i obróbka cieplna (to „się robi samo”, trzeba od czasu do czasu rzucić okiem i zamieszać) zajmuje nie dłużej aniżeli 45 minut. Przy czym pierwszy etap, który włącza was w całości, to maksymalnie 15 minut.
Reszta po stronie kuchenki i piekarnika. Sporo dań możecie przygotować wcześniej – zabierzecie je i odgrzejecie w lunchowym pudełku. Przy każdym przepisie odnajdziecie wartość kaloryczną oraz podpowiedzi, jak danie odmienić, co do niego dodać, co czym zastąpić.
Eksperymentujcie, wykorzystujcie elementy, które lubicie bardziej. Bawcie się gotowaniem i smakami, wszak przepis to tylko inspiracja!"