- Podstawowa metoda przygotowania sera
- Sery włoskie i z innych krajów
- nowe receptury, nowe triki i nowe sekrety
Przygotowanie posiłków w domu ma same atuty: je się smaczniej, zdrowiej i taniej. Ser nie jest tu wyjątkiem i możecie nauczyć się go przygotowywać w domu minimalnym kosztem, prawidłowo się przy tym bawiąc. W przeciwieństwie do tego, co można aby myśleć, zrobienie sera w domu wcale nie jest skomplikowane i ponadto sprzęt do tego konieczny jest bardzo prosty: mając jakieś naczynie, termometr i parę form (perforowane kubki do odprowadzania serwatki ze skrzepu) możecie uruchomić domową produkcję sera, która może dać wam dużo satysfakcji.
W książce opisano wszystko, co jest potrzebne do produkcji sera w domu: od metody podstawowej, za pomocą której można produkować zwykłe sery, do produkcji mozzarelli, gorgonzoli, sera camembert i serów z innych krajów, jak angielski cottage cheese, indyjski panir i niemiecki quark.
W książce jest także dodatek poświęcony innym rodzajom nabiału: jogurtowi, kefirowi i masłu.
OMÓWIONE TEMATY:
Wyposażenie do produkcji sera w domu
Podstawowe elementy sera
Metoda podstawowa - wytwarzanie caciotty i ricotty
zaawansowane metody produkcji
Pleśnie i spółka - niebieskie sery pleśniowe, gorgonzola i camembert
Jogurt, kefir i masło sporządzone w domu
Tytuł Twój domowy ser. Sery pochodzące z Włoch... Autor Alessandro Valli Wydawnictwo CeDeWu EAN 9788381020374 ISBN 978-83-8102-037-4 Kategoria Literatura, Kulinaria ilość stron 198 Format 16,5x23,5 cm Rok wydania 2018 Oprawa broszurowa